230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjska premijera predstave "Boja krvi i ilovače" (foto)

Večera je Domu kulture  pred trebinjskom publikom premijerno održana pozorišna predstava „Boja krvi i ilovače", rađena u koprodukciji teatra „Fedra" iz Bugojna i Kulturne scene „Male stvari" iz našeg grada.

121014-bojakii5

Riječ je o pozorišnoj postavci dramskog teksta „Boja krvi i ilovače" autora Vahida Durakovića, koji je u maju 2010. godine uvršten u tri najbolja domaća dramska teksta na zajedničkom konkursu MESS-a i Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.
Ovo je druga koprodukcija Teatra FEDRA Bugojno i Kulturne scene Male stvari iz Trebinja, a njihova prva koprodukcija bila je predstava "Čekajući Marčela", a ista predstava je 2010.g pobijedila na festivalu Fedra, gdje je izabrana za najbolju amatersku predstavu u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče samog teksta, on obrađuje prije svega temu PTSP, poratnog bh društva koje u poslijeratnom periodu nema izrađen sistem vrijednosti što dodatno otežava svim onim ljudima koji su bili prije rata pripadnici vojske nije bitno koje. Priča je dakle individualna i priča o traumama određenog vojnika, a te traume se dodatno provociraju društvenom zbiljom koja je prepuna kriminala, korupcije, odnosno nemamo elementarni sistem vrijednosti koji bi zadovoljio normalnog čovjeka. Glavni lik pokušava da preživi i ostane normalan, a to u današnjem vremenu nije baš najlakše.

Predstava je premijerno izvedena 01.09.2012. u Bugojnu.  

Osim u Bugojnu i Trebinju, ova predstava će biti odigrana u još pet gradova u BiH.

U predstavi su igrali: Amel Ugarak, Jasmina Mlaćo, Ermina Musić, Vesna Đurić, Suad Velagić, Sanel Ugarak i Jusuf Hozić.  Predstava je rađena u režiji trebinjskom glumca i režisera Željka Miloševića.