230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Povećan broj korisnika Narodne kuhinje

Narodna kuhinja koja djeluje pri Eparhijskom domu u Trebinju trenutno ima osamdeset korisnika, što je za deset odsto više nego u prošloj godini.

120926-kuhinja Šaf Narodne kuhinje Aleksandar Jovanović rekao je da se povećanje broja korisnika odnosi na radno sposobna lica koja su, uglavnom, bila zainteresovani za pakete osnovnih prehrambenih namirnica, ali im se, zbog ekonomske situacije, nije moglo udovoljiti.

On je dodao da se hrana za 17 nepokretnih lica dostavlja njihovim kućama.

Jovanović ističe da je najveći donator Narodnoj kuhinji opština Trebinje, napominjući da je redukovana pomoć redovnih donatora.

Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska otvorila je Narodnu kuhinju 2003. godine, a hranu za korisnike spremaju kuvarice Eparhijskog doma.

U Centru za Socijalni rad Trebinje Srni je ranije potvrđeno da je na ovom području povećan broj osoba koje se obraćaju Centru za pomoć i to onih koji traže jednokratnu novčanu pomoć i porodica koje se zbog nedovoljnih primanja obraćaju da bi im se omogućila sredstva za liječenje i druge neophodne troškove.

Prema evidenciji Centra, od početka godine oko 300 osoba zatražilo je jednokratnu novčanu pomoć i nijedan zahtjev nije odbijen.

Riječ je uglavnom o radno sposobnim osobama koje povremeno rade ili nemaju posao, ili o članovima porodica koje imaju dodatne socijalne rizike, poput nemogućnosti plaćanja troškova liječenja, komunalija, pa do ishrane u narodnoj kuhinji.

Centar za socijalni rad Trebinje ima oko 1.200 stalnih porodica koje su korisnici različitih prava i usluga, a među njima je najveći broj osoba sa invaliditetom.
(Srna)