230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ženski pjevnički hor "Sveta Anastasija srpska" obilježio 12 godina postojanja (foto+video)

Večeras je u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju održan koncert Ženskog pjevničkog hora "Sveta Anastasija srpska", koji je ovom prilikom obilježio 12 godina svoga postojanja.

121021-koncert05

Uz prisustvo Episkopa ZHiP G. Grigorija, sveštenstva i monaštva Eparhije i brojne publike, imali smo priliku da uživamo u raznovrsnom programu, kao i da steknemo uvid u dugotrajni, predani i bogougodni rad članova i rukovoditelja hora.
Više generacija je, u toku ovih 12 godina, kroz ovaj hor pošlo putem pravoslavnog-liturgijskog života, kojim i ova trebinjska crkvena zajednica ide i za koji se bori. Članice ovog hora su učenice osnovnih i srednjih škola u Trebinju, a one koje su u horu od njegovog osnivanja sada su studentkinje raznih fakulteta: Teološkog, Filološkog, Medicinskog i dr. Posebna radost je što Anđelka Radulović završava u Atini pojačku školu „Simona Karasa", u klasi profesora Igora Zirojevića , gdje će savladati teoriju vizantijskog pojanja i steći praktično pojačko iskustvo.
Pojanje na bogosluženju jeste upravo umnožavanje jevanđelskog talanta i dara. Uz učenje crkvenog i narodnog pojanja članovi našeg hora se uče zajedničkom životu i služenju, smirenju i trpljenju jednih prema drugima, a to znači da se svi zajedno učimo ljubavi. Ljubav u zajednici jeste i početak i kraj svakog služenja u Crkvi.
Prisutne je pozdravio i o radu hora govorio starešina hrama Sv. Trojice u Gacku protojerej-stavrofor Velimir Kovač. Hor se pod vodstvom i rukovođenjem prezvitere Branke Janković predstavio pojanjem bogoslužbenih pjesama vizantijskog napjeva i po Mokranjcu, zatim crkveno-narodnim pjesmama uz muzičku pratnju, kao i narodnim pjesmama.
Posebnu blagodarnost hor duguje i profesoru muzičke škole u Trebinju Milisavu Sukonjici, kao i učeniku Milošu Kovačeviću koji su svojim učešćem u programu uljepšali ovaj koncert!