230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana prezentacija projekta “Volonterskom legislativom do razvoja lokalnih zajednica”

U saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke i Omladinski savjet Republike Srpske, danas su u Trebinju održali edukativnu prezentaciju volontiranja i Zakona o volontiranju Republike Srpske sa ciljem da se uspostavi održivi rast promocije i razvoja volonterizma u socijalnoj i ekonomskoj oblasti, koji je potpuno podržan od strane lokalnih i republičkih vlasti.

121024-volonteri3 Prezentaciji su prisustvovali predstavnici lokalnih uprava, javnih institucija i nevladinog sektora iz Trebinja, Bileće, Berkovića i Ljubinja..
Zakon o volontiranju RS usvojen je 2008.godine i kako do sada nije promovisan u lokalnim zajednicama, na terenu se dešavalo da se organizatori i korisnici volontiranja susreću sa problemima, jer nisu bili najbolje upoznati sa odredbama Zakona.
Tokom višesatne prezentacije prisutnima su predstavljeni projekat ,,Volonterskom legislativom do razvoja lokalnih zajednica, istraživanje "Prosocijalna dimenzija volontiranja u BiH", kao i aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o volontiranju i Strategije za razvoj i promociju volontiranja Republike Srpske.

121024-volonteri1
Kako navode predstavnici Omladinskog komunikativnog centra kroz projekat je planirano 10 regionalnih konferencija sa 63 predstavnika lokalnih uprava i oko 400 predstavnika javnih institucija i organizacija civilnog društva iz svih opština RS. U cilju pravilne upotrebe Zakona, projekat će obezbijediti stvaranje lokalnih volonterskih politika u 30 opština. Planirano je usvajanje i primjena Strategije za promociju i razvoj volontiranja. Takođe, tokom projekta biće izrađen Pravilnik o izvještavanju o volonterskim programima – dokument koji omogućava jednostavniju primjenu lokalnih volonterskih politika.
Uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva porodice omladine i sporta RS, OKC i Omladinski savjet RS realizuje ovaj projekat u periodu od decembra 2011. do juna 2014.godine.