230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nezapamćeni napadi vukova na stoku

Na području trebinjskih sela posljednjih mjesec dana evidentirani su nezapamćeni napadi vukova na sitnu i krupnu stoku, a zaklano je dvadesetak goveda i više desetina ovaca, potvrdila je veterinar Dana Milić.

110126-ovce

foto: ilustracija

Milićeva je rekla da su u pedesetak navrata vukovi u čoporima, ali i pojedinačno, napadali stoku, te da su najdrastičniji primjeri zabilježeni na području Trebinjske šume, Popovog polja i u Raptima na Bobanima.

"Kravama koje prežive uglavnom je vime u potpunosti oštećeno i nemaju prvobitnu funkciju, zbog čega se nakon propisanog vremena, najmanje poslije dva mjeseca od napada, odvode na klanice", rekla je Milićeva.

Milićeva je istakla da su trebinjskim stočarima nanesene ogromne štete i dodala da su kod jednog domaćina stradale i tri krave u jednom napadu.

"Posljednjih godina nije bio ni približan broj napada vukova kao ove jeseni, a pretpostavljamo da je razlog njihovo namnožavanje, ali i glad", rekla je Milićeva.

Stočari kažu da nije rijedak slučaj da vukovi uđu u selo i napadnu ovce u torovima.

Član Upravnog odbora Lovačkog udrženja "Leotar" iz Trebinja Marko Riđešić rekao je Srni da vukovi prave velike štete stočarima i istakao da je domaćinu Savu Kisjelici sa Zubaca od maja do sada vuk zaklao 40 komada sitne stoke.

Prema njegovim riječima, Zakon o lovstvu u Republici Srpskoj ne obavezuje lovačka društva, opštinske i državne organe da nadoknade štetu koju je nanio vuk, jer je riječ o nezaštićenoj životinji, dok bi slučaj bio drugačiji da je u pitanju medvjed, koji je zaštićen.

On je dodao da opštinske službe, ukoliko imaju sredstava u budžetu, često nadoknade štete koje su pretrpjeli domaćini.

Riđešić je istakao da se prema Zakonu o lovstvu vuk ne smije trovati niti mu se postavljati zamke, dok se hajke mogu organizovati kada se završi lovna sezona, odnosno od 1. februara.

On je dodao da hajke na vukove nekada urode plodom i podsjetio da su prije tri godine na taj način na području trebinjske opštine odstrijelili šest vukova, a da u posljednje dvije godine nije bilo rezultata.

Domaćini iz trebinjskih sela čija je stoka stradala podnijeli su gradskoj službi zahtjev za odštetu. (Srna)