230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Marija Pikić pred novim profesionalnim izazovom

Film "Djeca", u kojem je igrala, te nagrada "Srce Sarajeva", koju je ljetos dobila za sjajno odigranu glavnu ulogu u ostvaranju bh. rediteljke Aide Begić, bili su odlična preporuka da Mariju Pikić vrlo brzo angažuju i drugi autori.

120518-marija1

Nova filmska ponuda stigla je od reditelja Faruka Lončarevića koji svoj novi igrani film "Berinine čakre" počinje snimati 10. novembra u Sarajevu. Marija će zaigrati jednu od glavnih uloga. Studentkinja treće godine Akademije umjetnosti u Banjoj Luci sretna je zbog novog filmskog izazova te je ovih dana u intenzivnim glumačkim pripremama.

Podrška Akademije

- Imam podršku cijele klase, profesorice Jelene Kostić i, naravno, Akademije. Bez njih ne bih mogla biti dio nijednog projekta. Trenutno smo u procesu intenzivnih proba, radim na dijalektu, upoznavanju prostora u kojem ćemo snimati... Do sada sve dobro ide – kaže Marija.
Još veće zadovoljstvo za ovu mladu glumicu je naći se pred kamerama s velikom umjetnicom Mirom Furlan i sjajnim Brankom Đurićem, koji u filmu igraju njene roditelje. U filmu, saznajemo, igra i Sanja Vejnović.
- Imaću šta da naučim od svih njih svakako. Moju sestru igra studentica Muzičke akademije u Sarajevu, dakle riječ je o naturščiku baš kao što mi je i brata u filmu "Djeca" igrao Ismir Gagula. I Edina se dobro snašla, ima tu potrebnu prirodnost i spontanost koju kamera traži. Ono što je nevjerovatno jeste da strašno ličimo i možemo da prođemo kao sestre i kćerke Mire Furlan – ističe trebinjska glumica.

Povećala apetite

Reditelj Lončarević film "Berinine čakre" dugo je pripremao, ali Pikić je tek nedavno saznala da će biti dio glumačke ekipe.
- Ipak, o projektu sam dosta toga znala odranije. Ovo je prilika koju ne bih nikako propustila zato što nosi dosta izazova za mene i privatno i glumački – govori Marija.
Nagrada "Srce Sarajeva" koju je dobila na Sarajevo Film Festivalu, kako kaže, samo je povećala njene glumačke apetite te je motivisala da ispuni nova još veća očekivanja.

Berina je mlada umjetnica

Radnja filma "Berinine čakre" dešava se u Sarajevu deceniju nakon rata. Berina, mlada umjetnica, pokušava prihvatiti neizbježnu smrt majke. Jasna, dominantna žena, majka, ljekar i stub porodice, ulazi u terminalnu fazu raka dojke koji nosi devet godina. Njen muž Mladen ne zna kako da se nosi s izvjesnim gubitkom. Mlađa kćerka Luna izrazito je povučena i djetinjasta. Međutim, Berina je u potrazi za nadom te pokušava majku spasiti... 

(Izvor: Avaz)