230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, Udruženje dijabetičara u saradnji s Domom zdravlja Trebinje sprovelo je danas niz aktivnosti u cilju detekcije i prevencije dijebetesa.

121114-kros02

 

Građani Trebinja su u okviru ove akcije mogli besplatno izmjeriti nivo šećera u krvi, krvni pritisak i indeks tjelesne težine. Takođe je dijeljen i odgovarajući zdravstveno-vaspitni materijal.

Nekoliko desetina učenika osnovnih škola učestvovalo je na Prvom trebinjskom krosu protiv dijabetesa. Na krosu su učestvovali i članovi trebinjskog Atletskog kluba. Nakon simboličnog proglašenja najboljih podijeljene su i diplome.

121114-kros01

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je  "Zaštitimo našu budućnost".

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti stanovništva o značaju prevencije i liječenja dijabetesa putem edukacije ciljnih grupa. Od dijabetesa trenutno boluje više od 285 miliona ljudi širom svijeta, a očekuje se da će taj broj do 2030. godine povećati na 438 miliona oboljelih, što je porast od 55%.

Poseban akcenat je stavljen na djecu i mlade, na promociju, obrazovanje i informisanje o mjerama prevencije, što takođe treba da potakne i uključi lokalne zajednice da prepoznaju važnost razvoja svijesti o rizicima i opasnostima od dijabetesa. Cilj je izgraditi svijest među djecom i mladima, podići znanje o znakovima upozorenja i faktorima rizika za dijabetes.