230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Promocija energetske efikasnosti u Trebinju

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Njemačka razvojna agencija (GIZ), predstavili su danas Narodnoj biblioteci u Trebinju zajednički izdavački projekat Biblioteke energetske efikasnosti (EE Biblioteka) u BiH.

121115-ee4

Promocija se odvijala u trebinjskom Američkom kutku, a slični događaji će se odvijati i u drugim gradovima širom BiH gdje se nalazi Američki kutak.

Biblioteke s Američkim kutkom će primiti po 10 kompleta knjiga, dostupnih kako zainteresovanim građanima, tako i stručnjacima u ovoj oblasti. 

121115-ee2

EE Biblioteka se sastoji od sedam edukativnih publikacija, zajednički izdatih od strane USAID-a, UNDP-a i GIZ-a. Ove knjige sadrže informacije o energetskoj efikasnosti koja je povezana sa sistematskim upravljanjem energijom u gradovima, zatim provođenju energetskih pregleda objekata, monitoringom i mjerenjem utroška energije, potom stvarnim načinima finansiranja projekata implementacije mjera energetske efikasnosti. Knjige koje potpisuju autori sa područja jugoistočne Evrope, stručnjaci na raznim poljima energetske efikasnosti, predstavljaju korisne reference i izvor informacija za sve zainteresovane kao i one koji se profesionalno bave energetskom efikasnošću. Knjige su predstavili Batovalja Sergej, ispred UNDP-a, Brian Schjertzer iz GIZ-a, te Fahrudin Kulić iz USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti (3E).

121115-ee1

121115-ee3

Spisak naslova knjiga EE Biblioteke i dvije dodatne UNDP brošure:

Knjige:
1. Vodič kroz Zeleni ured – Priručnik
2. Vodič kroz Zeleni ured – Radna knjiga
3. Priručnik za provođenje energetskih pregleda zgrada
4.Priručnik za sedmičnu i dnevnu analizu i interpretaciju podataka o potrošnji energije
5.Priručnik za upravljanje energijom u gradovima, kantonima i općinama
6.Ekonomska i finansijska analiza projekata energijske efikasnosti
7.Vlastita procjena lokalne zajednice u vezi motivisanosti za projekte energetske
efikasnosti.

Brošure:
- Prihvatite izazov težak jednu tonu CO2
- 200 EE savjeta – kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje