230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počela vakcinacija protiv gripa

U Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Trebinje počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa za zaštićene kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu imunizaciju, potvrđeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

111026-dom zdravlja bolnica 003 Iz Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja ovoj službi biće dostavljeno 650 vakcina, kao i prethodnih godina.

U Higijensko-epidemiološkoj službi ističu da je vakcinacija počela juče i da je vakcine već primilo 86 osoba, uglavnog starijih pacijenata.

Vakcinacija je besplatna za hronične bolesnike, dijabetičare, pacijente koji su liječeni kardio-hirurškim metodama, djecu liječenu od reumatske groznice i oboljelu od cistične fibroze pluća, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, te osobe koje su završile hemoterapiju i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti.

U trebinjskim apotekama kažu da vakcine protiv sezonskog gripa naručuju po potrebi, te da jedna košta oko 17 KM, ali da je malo zainteresovanih građana za njihovu kupovinu.

LJekari upozoravaju da je vakcinacija najbolja zaštita od gripa i da se preporučuje svim osobama i djeci starijoj od šest mjeseci, a posebno hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektorima i službama od javnog značaja. (Srna)