230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Godišnji koncert KUD SL Alat (foto)

Pred više stotina ljubitelja folklora večeras u pozorišnoj sali Doma kulture u Trebinju održan je godišnji koncert KUD SL Alata.

121124-kud16

Njegujući narodnu igru, pjesmu, nošnju kao i druge običaje narodnog stvaralaštva "satkan" je dvočasovni program koji je oduševio prisutne.

Ovo je bio 49. nastup alatničara ove godine, a ljubitelji folklora bili su u prilici da uživaju u sedam koreografija narodnih igara i pjesama, u izvođenju prve i B postave društva, potom veterana, ženske pjevačke grupe „Nagorkinje" i soliste Silvane Stevanović, kao i orkestra KUD-a.

Premijerno su izvedene dvije koreografije – „Ciganske igre" i „Srpske igre iz okoline Gnjilana", sa Kosova i Metohije.

Jubilarni, 50. koncert „Alata" planiran je za polovinu narednog mjeseca, kada će u gradskoj dvorani nastupiti omladinski sastavi društva.

Podsjetimo, Gradski KUD „Alat Svislajon" je najbrojnije folklorno društvo na Balkanu, sa 500 članova u pet sekcija - folklornoj, muzičkoj, ženskoj i muškoj pjevačkoj i guslarskoj sekciji.

I ove godine alatničari su dobili brojne nagrade, između ostalih, prvu nagradu za izvornost i tradiciju u koreografiji „Igre iz Hercegovine" – na festivalu u poljskom gradu Zakopane, „Srebrni opanak" na smotri „Zlatni opanak" u Valjevu, uz prvo mjesto na međunarodnom festivalu folklora u Bileći.

Osim talenta i umješnosti, članovi „Alata Svislajon" Trebinje i dalje njeguju humanitarne aktivnosti, pa su uz tri humanitarna koncerta ove godine – dva za našeg oboljelog sugrađanina Miljana Šapurića i nedavno, za djecu sa posebnim potrebama Ljubinja, ove godine, u akciji svog aktiva, prikupili 31 dozu kapi života.