230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana javna rasprava o zakonima o uređenju prostora i građenju

Novim Nacrtom zakona o uređenju prostora i građenju predviđaju se izmjene s ciljem, kako današnji moderatori javne rasprave ističu, poboljšanja i zaštite građevinskog kvaliteta i građevinske struke. 

121126-rasprava3

Na javnoj raspravi, održanoj danas u Trebinju, kanstatovani su nedostaci aktuelnog zakona o gradnji, kao i prednosti novog Nacrta zakona o kome se raspravljalo. Nacrtom zakona uređuju se pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se najšire konsultuju zainteresovani organi i organizacije, naučne i stručne institucije. Stoga je današnja javna rasprava održana u prisustvu zainteresovanih subjekata, stručne javnosti i medija.

Prema riječima pomoćnika ministra za građevinarstvo u Vladi RS, Miladina Gaćinovića, Nacrtu zakona se pristupilo na osnovu uočenih nedostataka i potrebe usaglašavanja s evropskim direktivama. U tom smislu Nacrt je, kako kaže, djelimično usaglašen s tri evropske direktive iz ove oblasti. On dodaje da se također Nacrtom ovoga zakona uređuje mogućnost legalizacije bespravno izgrađenih objekata, definišu odredbe o energetskoj efikasnosti objekata, omogućuje osnivanje i uspostavljanje rada Inžinjerske komore, te uvodi transparentan rad organa uprave u okviru ove oblasti. Pored toga, odredbe Nacrta vezane za licenciranje propisuju da jedno fizičko lice može biti nosilac samo jedne licence u pravnom licu za određenu vrstu poslova, čime se, kako Gaćinović tvrdi, istovremeno onemogućava postojanje sukoba interesa, te doprinosi unapređenju struke i stvaranju novih radnih mjesta.

121126-rasprava2

Ipak, odredbe predviđene u okviru ovoga Nacrta zakona u Trebinju nisu naišle na zadovoljavajući prijem. Naime, pravna lica iz oblasti građevinarstva smatraju da se Nacrtom valorizuju isključivo velika i jaka građevinska preduzeća, te opstruiše rad manjih preduzeća. Prema riječima direktora Put Inžinjeringa Trebinje, Dragana Vučurevića, sporan je član 107 iz ovoga Nacrta koji je, kako kaže, diskriminatorski prema malim preduzećima, kao i član 8, stav 5 koji se odnosi na licence fizičkih, odnosno, pravnih subjekata. Prema predviđanjima prisutnih na javnoj raspravi, predstavljeni Nacrt zakona će, ukoliko se usvoji, staviti srednja preduzeća u težak ekonomski položaj, a manja dovesti do potpunog gašenja.

121126-rasprava1

Današnja Javna rasprava o Nacrtu zakona o uređenju prostora i građenju je bila prva u nizu javnih rasprava koje će, prema odluci Vlade RS, u narednih 60 dana biti organizovane širom RS.

Primjedbe s današnje javne rasprave, kao i sa ostalih koje slijede, će biti uzete u obzir i blagovremeno razmotrene. (Grad Trebinje)