230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prezentovana završna faza omladinskog projekta "Posmatrač"

Danas su predstavnici Omladinskog centra Trebinje zajedno sa partnerskom organizacijoom Foruma mladih predstavili treću fazu svoj projekta "Posmatrač" koji je predstvaljen u martu ove godine.

121127-oct1

 

Treća faza ovog projekta je određivala sumiranje rezultata i izradu informacije koja će biti predstavljena odbornicima SO Trebinje, predstavnicima svih omladinskih organizacija Trebinja i javnosti.

Tom prilikom je izrađena i brošura u kojoj je predstavljen detaljan pregled izvještaja svih implementiranih projekata, procjena njihove uspješnosti putem standardnih evaluacionih metoda, kao i pregled načina dodjele sredstava (poređenje sa postojećim kriterijumima za dodjelu istih i uticaju na krajnje korisnike), te profila i resursa organizacija koje su dobijale najviše sredstava za svoj rad.

121127-oct2

Prema riječima Predraga Pujića iz OCT, projekat „Posmatrač" je prema unaprijed utvrđenom akcionom planu obuhvatio 11 omladinskih organizacija iz Trebinja koje se finansiraju iz budžeta grada. U skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, pregledana je sva projektna dokumentacija, odnosno, ukupno jedanaest projekata.

121127-oct3

Predstavnici Omladinskog foruma Trebinje nisu zadovoljnji postignutim, te kažu da se sredstva iz gradskog budžeta namjenjena realizaciji omladinskih inicijativa moraju usmjeriti i utrošiti na bolji i efikasniji način. Odnosno, moraju se utvrditi jasni prioriteti i kriteriji za dodjelu sredstva, prema konkretniom učinku i rezultatu organizacija, vodeći računa o mogućnosti održivosti svakog projekta pojedinačno.

"Trebinje ima omladinsku politiku, ali se ne realizuje u pravom smislu. Projekti koji se realizuju ne doprinose poboljšanju položaja mladih, dok omladinske organizacije slabo ili nikako ne sarađuju. Komisija za pitanja mladih nema u svom sastavu predstavnika omladinskih organizacija, dok Omladinski savjet Trebinja i ne postoji", ističe Pujić.  

Konkretni prijedlozi za unapređenje sistema odabira i evaluacije projekata, prema Pujićevim riječima, jesu da se ustanovi komisija koju će sačinjavati predstavnici omladinskih organizacija, da predstavnici iz reda odbornika grada Trebinja, kao članovi ove komisije, budu upoznati sa problematikom i da se u okviru nove sistematizacije Gradske uprave formira kancelarija za mlade i uspostavi rad referenta za koordinaciju omladinskih pitanja i problema.

Cilj ovog projekta je bio izvršiti pregled i evaluaciju načina dodjele sredstva za Omladinsku politiku grada Trebinja, kriterijuma za dodjelu istih, kao i sagledati realne efekte implementiranih projekata putem istraživanja, za koje se na godišnjem nivou izdvaja 80.000,00 KM. Sve navedene aktivnosti vodile su ka unapređenju mehanizama kao i kriterijuma i načina za dodjelu sredstava omladinskim organizacijama, što bi direktno trebalo da rezultuje kvalitetnijim projektima i dodatnom razvoju Omladinske politike.