230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Veliki propusti u formulaciji pitanja prilikom probnog popisa

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izjavila je da je probni popis stanovništva u BiH pokazao velike nedostatke kada je riječ o formulaciji pojedinih pitanja u popisnicama.

121020-popis Ona je navela da je probni popis pokazao i neke manje oragnizacione nedostatke, te istakla da je važno da se sve nedorečenosti otklone i da stanovništvo bude dobro upoznato sa popisom.

"Javna kampanja treba da bude maksimalno dobra i pravovremena, te da se stanovništvo upozna sa pitanjima. Pitanja treba da budu jasna i popisivačima", rekla je Čičković za „Glas Srpske".

Ona je navela da su u toku pripreme za obradu podataka sa probnog popisa.

"Krajem decembra imaćemo završenu obradu podataka kroz kontrole. Poslije toga analiziraćemo cjelokupne podatke, te unaprijediti metodološka objašnjenja i sadržaj popisnica", najavila je Čičkovićeva.

Čičković je navela da Zavod ima gorući problem loše koordinacije sa Agencijom za statistiku BiH i federalnim Zavodom za statistiku i da se mnogo vremena troši na poboljšanje korodinacije sa tim institucijama.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog odnosa institucija iz Srpske prema Zavodu za statistiku, prije svega Vlade Srpske. (Srna)