230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obilježen Međunarodni dan djeteta i Dan osoba sa invaliditetom

Danas je u SD „Miloš Mrdić", nizom raznovsnih aktivnosti obilježen Međunarodni dan djeteta i Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

121130-dani2

U okviru obilježavanja ova dva dana, pripremljen je prikladan sportski i muzički program, a učešće su uzela djeca s posebnim potrebama i djeca iz lokalnih osnovnih škola.

121130-dani1

 

Cilj obilježavanja ova dva dana je bio podsticanje kako građana tako i organizacija na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju ljudskih prava jer su ona temelj izgradnje naprednog društva.

Govoreći o osobama s posebnim potrebama, Mijat Šarović, predsjednik Udruženja roditelja djece i omladine s posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko", istakao je da današnji program aktivnosti treba da ukaže da su osobe s invaliditetom jednaki članovi društva, te da se kao takvi trebaju prihvatiti i uključiti u društvene tokove.

121130-dani3

121130-dani4

Osobe s invaliditetom se, prema Šarovićevim riječima, susreću s brojnim problemima, a primarni su stigmatizacija i nedovoljna medicinska briga. Kako Šarović navodi, ovim osobama su pored psihološke podrške svakodnevno potrebni lijekovi i njega. Stoga, on ocjenjuje da je briga o osobama s invaliditetom zatjevna i skupa, te da bi Fond zdravstva RS trebao poboljšati svoje programe u tom smislu.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom se obilježava svake godine 3. decembra i ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta. Pored toga, obilježavanjem ovoga dana nastoji se podići svijest o pozitivnim aspektima društvene integracije osoba s invaliditetom. (Trebinje.rs.ba/Lokoportal)