230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sastanak gradonačelnika sa predstavnicima udruženja lica sa invaliditetom

Mala zaposlenost, neuređen pristup ustanovama Opšte bolnice i Doma zdravlja, manjkavosti Zakona o socijalnoj zaštiti u RS su samo neki od mnogobrojnih problema s kojima se lica s invaliditetom svakodnevno suočavaju, konstatovano je danas na sastanku gradonačelnika Trebinja i organizacija koje predstavljaju invalidna lica.

121205-lica2

Aktuelni problemi kategorije invalida, prema riječima gradonačelnika Slavka Vučurevića, biće obuhvaćeni nacrtom budžeta za narednu godinu. Kako on kaže, budžet za 2013 će biti naglašeno socijalnog karaktera. U odnosu na predhodne godine, novim budžetom će se izdvajati više sredstava za zbrinjavanje i zapošljavanje socijalno ugroženih kategorija, u prvom redu osoba s invaliditetom, jer je to zakonska i moralna obaveza.

121205-lica1

Gradska uprava i udruženja će se primarno fokusirati na stimulaciju zapošljavanja invalidnih lica kroz korišćenje subvencija Fonda za zapošljavanje invalidnih lica sa sjedištem u Prijedoru. U okviru ovoga, razmotrene su mogućnosti otvaranja Agencije za parking u kojoj bi prioritet pri zapošljavanju imala upravo invalidna lica. Ova agencija bi, uz priliv novca od naplate parkinga i subvencije za lične dohotke za zapošljavanje invalidnih lica (koju obezbjeđuje pomenuti fond), mogla zaposliti oko 6 osoba iz reda kategorije osoba s invaliditetom, rekao je Vučurević.

Kao drugu alternativu, Vučurević je istakao mogućnost otkupa rasada za gradske površine od organizacija koje se u okviru svoga rada s osobama s posebnim potrebama bave proizvodnjom sadnica. Time bi se budžetska stavka u iznosu od oko 20 000 KM preusmjerila na organizacije koje se bave ovim problemom, što bi sigurno olakšalo njihov rad i obezbjedilo bolje uslove življenja za kategoriju invalida.

Povodom sastanka, predsjednik udruženja „Sunce nam je zajedničko", Mijat Šarović, rekao je da su potrebe lica s invaliditetom i do tri puta veće u odnosu na potrebe drugih lica, te da su ove osobe socijalno najugroženija kategorija u Trebinju. On se složio sa konstatacijom da infrastukturno uređenje Trebinja nije prilagođeno osobama s posebnom potrebama i da se taj problem treba riješiti u kratkom roku, te je dodao da pored nabrojanih problema Socijalni zakon u RS u osnovi ne uređuje ni samu definiciju invaliditeta i procenta invalidnosti, što stvara dodatne probleme pri ostvarivanju zakonskih prava ovih lica.

U izjavi za javnost, Šarović je također istakao da će, ukoliko se problemi zajednički ne riješe, život invalida u Trebinju imati samo jednu alternativu i to u vidu ustanova zatvorenog tipa, koje ne obezbjeđuju adekvatnije uslove života, već dodatno podstiču isključivanje i izolaciju lica s posebnim potrebama.

Na kraju sastanka gradonačelnik Trebinja je kazao da će učiniti sve što je u njegovoj ovlasti kako bi se život lica iz ove socijalne kategorije unaprijedio i učinio kvalitetnijim.  (Trebinje.rs.ba/Lokoportal)