230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nove akcize udar na privredu i stanovnike

U BiH bi mogla biti uvedena dodatna akciza na naftu i naftne derivate iz koje bi se djelimično finansirali izgradnja autoputa na koridoru 5C i održavanje infrastrukture u željezničkom saobraćaju, a privrednici smatraju da bi to bio novi udar na privredu i budžet stanovništva.

121206-akcize

O mogućnosti uvođenja dodatne akcize na gorivo juče su u Banjaluci razgovarali ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović i federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić.

- Uvođenje dodatnih akciza će se sigurno osjetiti i na ukupnoj cijeni nafte i naftnih derivata. Zbog toga ćemo pratiti cijenu nafte na svjetskom tržištu i kada dođe do pada, vlade RS i FBiH će uputiti zahtjev Upravi za indirektno oporezivanje BiH za povećanje akcize. Tada potrošači ne bi osjetili povećanje cijene nafte i naftnih derivata - rekao je Bijedić.

Istakao je da se došlo u situaciju da moraju da biraju da li da uvedu dodatnu akcizu ili da puste da propada infrastruktura željeznica.

Čubrilović je naglasio da su ovo samo početni razgovori i da je to kompleksan problem.

- Ova tema će biti prisutna idućih mjeseci, dok ne dođemo do konačnog rješenja. Svakako ćemo uzeti u obzir i nezadovoljstvo prevoznika kada budemo razmatrali ovu odluku - rekao je Čubrilović.

Prevoznici, privrednici i ekonomisti smatraju da je uvođenje dodatne akcize na gorivo neprihvatljivo i predstavlja novi udar na buyet svih stanovnika.

Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS smatra da je donošenje takve odluke neopravdano, s obzirom na to da se prevoznici nalaze u teškoj situaciji zbog cijene goriva.

- Takva odluka stavila bi nam još jaču omču oko vrata te prijetila gašenju naše branše i poslovanju sa totalnim gubitkom. Nismo spremni da izgrađujemo Koridor 5C i subvenciramo željeznice koji su nam direktni konkurenti a posluju sa velikim gubicima - rekao je predsjednik ovog udruženja Nikola Grbić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević je istakao da bi povećanje cijene nafte i naftnih derivata sigurno otežalo ionako teške uslove poslovanja u kojima se nalazi domaća privreda.

- Razumijemo probleme u kojima se nalaze "Željeznice RS" i da treba naći rješenje, ali ne na uštrb privrede. Ovo bi moglo dovesti i do porasta cijena svih proizvoda - naglasio je Blagojević.

Član Udruženja ekonomista SWOT Miloš Todorović naglašava da će, ukoliko poskupi nafta, poskupjeti i svi ostali proizvodi.

- To će dodatno narušiti standard stanovništva, a privredu učiniti još nekonkurentnijom. Vlasti treba da traže druge načine kako da pomognu željeznicama - kazao je Todorović.

Dodao je da niko ne može predvidjeti kako će se kretati cijene nafte na svjetskom tržištu.

Opterećenje

Trenutna akciza za naftu i naftne derivate plaća se po litru i to za dizel gorivo i petrolej 0,30 KM, za bezolovni benzin 0,35, za benzin 0,40, a za lož ulje 0,30 KM.

- U cijenu litre derivata nafte ulaze i putarina za održavanje puteva u iznosu od 0,15 KM i putarina za izgradnju autoputeva u iznosu od 0,10 KM. Na primjer, ako je cijena litra derivata u BiH 2,50 KM, ukupno poresko opterećenje u toj cijeni iznosi 1,01 KM - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević. (Glas Srpske)