230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sibirska zima u BiH, temperature do -18!

Osmi decembarski dan okovao je snijegom stanovnike Bosne i Hercegovine. Niske temperature i obilne snježne padavine sigurno će ovog vikenda prouzrokovati probleme stanovnicima većine bh. gradova, a prava sibirska zima dolazi u ponedjeljak, kada će se živa na termometrima spustiti do 18. podeoka ispod nule.

121207-snijeg

U subotu će veći dio zemlje biti pod sniježnim padavimana, izuzev juga Hercegovine, gdje se očekuje kiša.

"Subotu će obilježiti snijeg. Temperatura će se kretati između minus četiri i jedan stepen ispod nule, a na jugu zemlje od pet do devet stepeni", rečeno je u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Snijega će biti i u nedjelju, ali će se oni koji ga ne vole iznenaditi u popodnevnim časovima, kada se očekuje postepeno razvedravanje. Ali prestanak padavina donosi i niže temperature.

"Najniža jutarnja temperatura u nedjelju iznosiće minus devet stepeni, a najviša dnevna će biti pet stepeni, koliko će se mjeriti na jugu", saopštava ovaj hidrometeorološki zavod.

"U nedjelju će u svim krajevima RS biti negativna temperatura, a u ponedjeljak će padati i do minus 18, a možda će biti još i niža, što se odnosi na planinske krajeve", rekao je Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Meteorolozi iz BiH, Srbije i Crne Gore upozorili su na potencijalnu opasnost na većem dijelu teritorije naše zemlje i pozvali građane da ne kreću na put tokom vikenda zbog obilnih snježnih padavina. Snježni pokrivač, kako se očekuje, u planinskim mjestima mogao bi imati visinu i od 50 cm, a u nanosima i do 2 metra. (Nezavisne)