230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinjski vinari na prijemu kod gradonačelnika

"Trebinje se, pored Industrije alata i Hidroelektrana na Trebišnjici, prepoznaje i kao vinski kraj po vinarima i izuzetno kvalitetnom vinu koje se proizvodi na našem području.

121218-vinoigitarei1 Stoga, cilj današnjeg sastanka je identifikacija aktuelnih problema u cilju unaprjeđenja vinske proizvodnje i tradicije u Trebinju", rekao je povodom sastanka sa trebinjskim vinarima, gradonačelnik Slavko Vučurević.

Na danas održanom sastanku sa Udruženjem vinara iz Trebinja prepoznati su osnovni problemi i potrebe vezane za ovu privrednu granu. Konstatovano je da je jedan od primarnih problema za mnoge proizvođače vina u Trebinju nedostatak poljoprivrednog zemljišta.

S obizirom da Trebinje postaje sve prepoznatljivije po vinskoj proizvodnji, prvi čovjek Trebinja izrazio je spremnost da pomogne pri rješavanju aktuelnih pitanja u ovoj privrednoj grani. U okviru pomoći, planirano je da se pronađu neiskorištene obradive površine koje će vinarima biti dodjeljene pod zakup.

121218-vinoigitarei2

Pored rješavanja pitanja raspoloživih površina, na sastanku se razgovaralo o mogućnostima popularizacije hercegovačkog vina kako bi Trebinje dobilo širu prepoznatljivost. U tom smislu, planirano je otvaranje vinoteke i osnivanje Festivala vina u Trebinju, na kome će se ponuditi široka paleta raznih hercegovačkih vina, a sada već i prepoznatljivih brendova.

Također, s ciljem prezentacije naših vina, u planu je i izrada portala koji će predstaviti turističke atrakcije grada, sadržaj, a između ostalog, i pojedinačne proizvođače vina, te njihove proizvode - što će zasigurno, kako gradonačelnik tvdi, doprinjeti privrednom i turističkom razvoju Trebinja.

Nakon sastanka, gradonačelnik je u izjavi za medije podvukao da vinska proizvodnja ima višestruki značaj za razvoj grada, te da se ni poljoprivredno preduzeće Agrokop neće zanemariti. Gradonačelnik je istakao da će se i po tom pitanju pokušati iznaći rješenja za funkcionisanje pomenutog preduzeća. (Trebinje.rs.ba)