230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nosović: CJB Trebinje jedan od najboljih Centara u RS

Danas je u CJB Trebinju odžana redovna godišnja konferencija za novinare na temu aktivnosti policijskih službenika Centra u periodu januar-novembar 2012.godine, kao i na temu određivanja prioriteta rada Centra u narednom periodu.

121219-press1

Na ovoj konferenciji za novinare govorili su načenik CJB Trebinje Dragan Nosović, načelnik centra Kriminalističke policije Zoran Miljanović i načelnik Centra sektora policije CJB Trebinje Bojan Dabić.

U obraćanju predstavnika policije navodi se da su u periodu januar-novembar 2012. godine zabilježena su 332 slučaja narušavanja javnog reda i mira što je manje za 19 ili 5% u odnosu na isti period prošle godine. U ovom periodu nismo imali evidentiranih narušavanja JRiM u većem obimu tj. sa 5 i više lica, naveo je načelnik CJB Trebinje Dragan Nosović i dodao da je stanje bezbjednosti na području CJB Trebinje veoma dobro.

On je dodao da je ova po rezultatima jedna od najuspješnijih godina od kada postoji Centar, te da su sve to rezultati napornog rada i zalaganja policijskih službenika ovog Centra. 

"Na osnovu ovih pokazatelja možemo sa pravom reći da je Centar javne bezbjednosti jedna od najboljih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i među drugim policijskim agencijama u BiH", zaključio je Nosović.

Policijski službenici su u 39 slučajeva upotrebili silu nad 53 lica, a evidentirano je 8 napada na policijske službenike, što je manje za 5 ili 38% u odnosu na isti period prošle godine.

Na izvještajnom periodu dogodilo se 367 saobraćajnih nesreća što je manje za 48 ili oko 11% u odnosu na uporedni period prošle godine. Četiri SN su bile sa poginulim licima, 45 SN sa teže povrijeđenim i 43 SN sa lakše povrijeđenim licima. Sa materijalnom štetom evidentirano je 275 saobraćajnih nesreća. Evidentirana su  14.622 prekršaja, što je više za 0,38% u odnosu na prošlu godinu.

Iz saobraćaja je isključeno 895 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola, 261 zbog vožnje prije sticanja prava i 1 iz ostalih razloga. Takođe je isključeno 457 vozila (384 sa neispravnom registacijom, 60 zbog tehničke neispravnosti i 13 iz ostalih razloga). Na vanredni tehnički pregled upućeno je 67 vozila.

Po zakonu o zaštiti od nasilja u porodici evidentiran je 21 prekršaj, što je više za 90% u odnosu na prošlu godinu.

121219-press2

Broj krivičnih djela u opadanju

CJB Trebinje je u periodu januar-novembar 2012. godine evidentirao 424 krivična djela, što je manje za oko 5% u odnosu na prošlu godinu. Iz oblasti opšti kriminalitet evidentirano je 369 KD, što predstavlja smanjenje od oko 9% u odniosu na prošlu godinu. Od 369 KD razriješeno je 310 KD ili 84%. Procenat rasvijetljenosti po nn-u iznosi 67,58%.

Iz oblasti KD protiv imovine evidentirano je 147 KD što predstavlja smanjenje za 25% u odnosu na isti period prošle godine. Za ova KD podneseno je 139 izvještaja protiv 115 lica, od kojih su 42 povratnici, a 7 maloljetnici, navodi se u izvještaju.

Smanjen broj krađa automobila

U navedenom periodu prijavljeno je otuđenje 6 putničkih vozila. Za jedno vozilo utvrđeno je da se radi o KD Lažno prijavljivanje.

Iz oblasti KD protiv života i tijela evidentirana su 44 KD, što predstavlja smanjenje od oko 17%. U izvještajnom periodu evidentirano je i jedno KD silovanje i protiv lica podnesen izvještaj.

Zaplijenjena manja količina droge i opijata

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga dokumentovano je 14 KD i protiv 30 lica podneseno 13 izvještaja OT-u u Trebinju.

Ukupno je oduzeto: marihuana 6,847,7 grama, heroin 71,40 grama, sjemenke indijske konoplje (kom) 87 komada, sjemenke indijske konoplje 1.620 grama, spid 11,2 grama i nepoznata praškasta materija 0,3 grama. 

Načelnik Nosović je rekao da su preduzete i mjere u vezi sa još boljom radnom i finansijskom disciplinom. U ovom periodu pokrenuto je 28 postupaka protiv radnika Centra za učinjene lakše povrede radne dužnosti i 18 postupaka zbog učinjenih težih povreda radne dužnosti.
„Dva policijska službenika su suspendovana zbog sumnje da su počinili krivično djelo" rekao je načelnik Centra.
Načelnik Nosović pozvao je građane koji na bilo koji način uoče ili imaju informaciju o koruptivnom ponašanju da to prijave policiji i, kako je istakao, ne samo koruptivna ponašanja policijskih i državnih službenika Centra već i drugih odgovornih lica bilo kog nivoa, bilo koje pozicije i bilo kog imena.

Govoreći o finansijskoj disciplini načelnik Nosović je rekao da su u CJB Trebinje kao organizacionoj jedinici MUP-a RS preduzete određene aktivnosti na smanjenju troškova. „U vezi sa smanjenjem troškova, u javnosti su se pojavilie određene špeklacije u vezi noćnog rada policije. Iako na našem području takvih špekulacija nije bilo, tvrdim da je noćni rad na području Centra planiran u skladu sa potrebama i analitičkim praćenjem stanja bezbjednosti po svim policijskim stanicima. Ovako planiranim noćnim radom spriječene su eventualne zloupotrebe po tom pitanju. S pravom mogu da kažem da smo to uradili na jedan kvalitetan način i analaize pokazuju da je čak evidentno smanjenje i krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira i saobraćajnih nezogda u periodu od 22,00 do 06,00 časova. Da smo to uradili kvalitetno ukazuje i činjenica da smo u tom periodu imali više rasvijetljenih krivičnih djela" rekao je načelnik Centra.
Načelnik Sektora policije Bojan Dabić je rekao da su mjesta izvršenih prekršaja janvog reda i mira najčešće trgovi i ulice, a da je broj saobraćajnih nezgoda i nastradalih lica manji u odnosu na petogodišlji prosjek.
Na području CJB Trebinje u ovom izvještajnom periodu, provedeno sje više aktivnosti usmjerenih na sprečavanje zloupotrebe opojnih sredstava i nedozvoljnjene trgovine. „Ukupno je oduzeto oko sedam kilograma marihuane, 71,40 grama heroina, veća količina sjemena indijske konoplje, spida 11,2 grama" rekao je na današnjoj konferenciji načelnik Sekora kriminalističke policije Zoran Miljanović.
Na konferenciji su, pored navednog, istaknute i aktivnosti policijskih službenika po akcijma „Čistač", „Valter", „Proljeće", „Plantaža" i „Mreža 2012".