230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Književno veče Udruženja književnika iz Hercegovine i Crne Gore

Sinoć je u Trebinju, u organizaciji Udruženja književnika Srpske i Udruženja "Sjeverac" iz Crne Gore, održano prvo poslijeratno književno veče koje je okupilo značajnije književnike Hercegovine i Crne gore.

121222-veceknjizevno2

Književno udruženje "Sjeverac" je osnovano u Kopenhagenu, u Danskoj. S današnjim sjedištem u Podgorici, ovo udruženje broji sedamdeset članova i u svome radu ima niz književnih naslova.

Pozdravljajući bratsku ljubav, predstavnici udruženja "Sjeverac" su večeras govorili o književnim tekovinama Crne Gore, političkim uticajima na crnogorsku književnost, te o značaju očuvanja srpskog jezika, ćiriličnog pisma i tradicionalnog srpskog stiha deseterca.

121222-veceknjizevno1

Na kniževnoj večeri predstavljena je i knjiga pod nazivom Zbornik 4, izdata u okviru pomenutog udruženja. Zbornik 4 je svojevrsna mikstura književnih teksova u kome su sadržane različite književne forme od eseja, preko poezije i proze, do nešto kraćih strukturnih oblika - aforizama.

O Zborniku 4, govorio je književnik i kritičar Milan Rajović, a svojim stihovima publiku su počastili i afirmisani hercegovački, crnogorski i kosovski pjesnici poput Mića Bulatovića, Božidara Vučurevića, Milana Trifkovića, Voja Vuletića, Radojke Petrović,Stojana Nikčevića, Olge Cice, Rada Petričevića, Olge Datović, Dušice Pajović i dr.

Podsjećajući publiku na važnost rekonstrukcije odnosa i preusmjeravanje toka srpske istorije i bratske tradicije, s pomalo nostalgičnim tonom i žalom za vremenima u kome je srpstvo predstavljalo jedinstvo pravoslavnih naroda, večeras su pjesnici i govornici, kroz svoje rodoljubive pjesme, izrazili kolektivno osjećanje gubitka, te svojom književnošću upitili apel za ponovno uspostavljanje vijekovima čuvanih veza između naroda Republike Srpske, Crne Gore, Srbije i Kosova. (Trebinje.rs.ba)