230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ruski kutak uskoro u Trebinju

Zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH gospodin Aleksej Kerestedžijanc je protekle noći u Muzeju Hercegovine otvorio foto izložbu na temu 200. godišnjice Borodinske bitke, koja će biti otvorena cijelu narednu sedmicu.

121222-rusi11

On je ovom prilikom rekao da je uspostavljanje kulturne saradnje samo prvi korak u uspostavljanju mnogo čvršćih veza, prije svega na privednom i ekonomskom planu.
– Tokom kratkog boravka u Trebinju uvjerio sam se koliko su jake duhovne veze između srpskog i ruskog naroda i to treba iskoristiti – istakao je Kerestedžijanc i izrazio želju da se u Trebinju otvori "Ruski kutak"  koji bi imao za cilj promovisanje ruskog jezika i kulture.

Nedavno je Banja Luka dobila prvi Ruski centar u Republici Srpskoj, a planirano je da se ovakvi i slični centri otvore širom Srpske.

Predsjednik Udruženja Rusko-srpskog prijatelljstva u Trebinju Vojislav Dučić ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo što je otvoreno pitanje saradnje sa Ruskom Federacijom i dodao da će udruženje raditi na poboljšanju saradnje u svim pravcima. "Zajedno možemo puno da uradimo i kao ljudi i kao udruženje i kao narod i kao države. Pojedinačno, mi malo Rusi mnogo više, ali ako budemo sa njima radili i mi ćemo dosta toga napraviti," rekao je  ovom prilikom Vojislav Dučić predsjednik Udruženja Rusko-srpskog prijateljstva u Trebinju.

Foto izložba "200-godišnjica Borodinske bitke" sadrži 82 eksponata koji prikazuju prepisku između Napoleona i Aleksandra Prvog, prizore bitke i vojskovođe.

"Značaj ove bitke je upravo u tome što je po prvi put Napoleonova vojska vidila šta znači nepobjediti. Ishod te bitke je neodlučan, ali nije bio neodlučan za dalji ishod ratnih operacija u Rusiji. Ruska vojska  je tom prilikom slomila Napoleonovu vojsku, tako da se od pola miliona njegovih vojnika, samo nekoliko desetina hiljada vratilo u Francusku", istakao je organizator ove manifestacije profesof i novinar Željko Stojanović. 

On je dodao da je razlog otvaranja Ruskog kutka u Trebinju između ostalih i taj što se u Borodinskoj bitci zajedno sa Carskom Ruskom vojskom borilo više od 10 Srba većinom porijekom iz Hercegovine. Jedan od njih je i general Mihail Miloradovič porijeklom iz Bileće.

Izložbi je prethodio interaktivni forum na temu Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbjednosti.

Domaćin ovih manifestacija je Udruženje "Rusko-srpski most" i Muzej Hercegovine.