230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Apel građanima: „Ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik“

Povodom predstojećih praznika, policijski službenici CJB Trebinje su, proteklih 20 dana, provodili preventivne aktivnosti u školama i na ulicima s ciljem ukazivanja na neželjene posljedice koje mogu nastati prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava.

121220-petarde2

Jedan od ciljeva je bio i upoznati građane da je, u zatvorenim prostorijama gdje se nalazi veći broj lica, zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava, između ostalih i petardi.
Korištenje pirotehničkih sredstava regulisano je Zakonom. Po Zakonu pirotehnička sredstva su razvrstana u četiri kategorije: pirotehnička sredstva prve kategorije mogu koristiti djeca bez nadzora roditelja, druga klasa u koju spadaju i petarde, samo uz prisustvo roditelja, dok pirotehnička sredstva treće i četvrte kategorije ne mogu kupovati i koristiti djeca.

Pozivamo građane da ukoliko primijete prodaju nedozvoljenih pirotehničkih sredstava djeci ili primijete da djeca koriste pirotehnička sredstva na nedozvoljen način pozovu policiju na 122.

Policija je dužna odmah reagovati na svaku prijavu i prema Zakonu o prometu eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova propisana kazna za preduzeće ili trgovačku radnju je od 1.000 do 3.000 KM, za odgovorno lice u preduzeću od 300 do 1.000 KM, a za fizičko lice od 500 do 2.000 KM. U slučaju da djeca koriste ili posjeduju pirotehničko sredstvo sankciju će snositi roditelji.
Ne dozvolimo da nemar ili nepažnja dovedu do neželjenih posljedica. Ne dozvolimo da se slavlje pretvori u tragediju.
Načelnik Centra
Dragan Nosović