230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prvi astronomski observatorij u Trebinju!?

Članovi "Društva prijatelja Rusije" izrazili su nadu da će Vlada Republike Srpske i Trebinje podržati izgradnju astronomske opservatorije u ovom gradu, čiji bi značaj bio veoma veliki, jer bi bila prva u Srpskoj.

120923-mjesec

"Astronomska opservatorija bila bi izgrađena na brdu Crkvina iznad Trebinja, gdje bi trebalo da bude smješten teleskop sa pratećom infrastrukturom", pojasnio je predsjednik Društva, đakon Vladimir Vukanović.

On je istakao da ovo društvo posebnim u Republici Srpskoj čini astronomska sekcija, koja je bila i jedan od organizatora manifestacije "Noć istraživača" - Trebinje 2012. godine.

Vukanović je najavio da su osnovni planovi Društva proširenje saradnje sa Ruskom Federacijom, kao i organizovanje kursa ruskog jezika, koji će u Trebinju početi poslije Božića.

"Planiramo i izgradnju Ruskog doma, koji bi djelimično finansirala Ambasada Rusije, a u njemu bi se organizovali mnogobrojni kulturni i duhovni sadržaji", rekao je Vukanović sinoć u Eparhijskom domu na obilježavanju krsne slave ovog Društva - Svetog Jovana Kronštatskog, proroka Pravoslavne Rusije.

"Društvo prijatelja Rusije" osnovano je 2007. godine i do sada je u više navrata bilo organizator različitih manifestacija, kao što su izložbe Vladimira Veličkovića, Kose Boškan i Marije Rusove, konferencije Sabornost i demokratija, fonda jedinstva Pravoslavnih naroda. Društvo aktivno učestvuje u društvenom životu grada, a finansira se prilozima članova i prijatalja, te iz budžeta Grada. (SRNA)