230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

18 opština povećalo šanse za ruralni razvoj

Zahvaljujući Radionicama za pisanje prijedloga projekta koje je finansirala USAID/Sida FARMA, a na terenu realizovao ACED, 18 opština iz Bosne i Hercegovine dobilo je educiran kadar za pisanje projekata prema raznim fondovima i institucijama.

130104-aced1

Radi se o 35 žena iz 23 različita udruženja, koje su krajem decembra 2012. godine prošle kroz radionice održane u Banja Luci i na Palama.

Cilj ove obuke bio je da se žene iz ruralnih područja upoznaju sa zahtjevima donatora i osposobe za pisanje projekata prema donatorima i drugim dostupnim fondovima. Već postoji određeni broj programa za podršku ruralnom razvoju u BiH, ali se ta sredstva nažalost nedovoljno koriste zbog neposjedovanja vještina za pripremu kvalitetnih projekata.

Učesnice radionica su bile sa područja opština Srebrenica, Bratunac, Tuzla, Vlasenica, Foča, Istočno Sarajevo, Han Pijesak, Prnjavor, Banja Luka, Čelinac, Nevesinje, Jezero, Doboj, Trebinje, Trnovo, Sokolac, Milići i Visoko.

U predstojećem periodu predviđeno je da ACED intenzivno sarađuje sa svim uspješnim polaznicama radionica kako bi se njihove ideje pretočile u konkretne prijedloge projekata, te uputile ka postojećim programima podrške.