181011 dineco kuhinje baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210101 galiija baner gore

170901 best baner
 
 
 
 

Stipendiranje i razmjena srednjoškolaca

Intesa Sanpaolo stipendija za učešće u AFS jednogodišnjem programu interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2015/16. godini.

141114-stipedije

Intesa Sanpaolo banka već desetu godinu za redom podržava promociju interkulturalnog učenja u BiH kroz stipendisanje srednjoškolaca iz BiH za učešće u AFS programu razmjene u Italiji. I u školskoj 2015/16. godini, jedan stipendista će provesti godinu dana u Italiji gdje će živjeti u domaćin porodici, pohađati srednju školu i učestvovati u aktivnostima koje organizuje AFS u Italiji. Imaće priliku naučiti italijanski jezik, otkrivati novu kulturu i ujedno otkivati svoju posmatrajući je iz druge perspektive, te steći nova prijateljstva.

Poziv je otvoren za sve srednjoškolce u BiH koji su spremni upustiti se u interkulturalno iskustvo koje mijenja život i gradi čvrste temelje za budućnost–bilo da se radi o njihovoj akademskoj karijeri, zaposlenju ili jednostavno življenju odgovornog i tolerantnog člana lokalne, ali i globalne društvene zajednice. Neki od AFS alumnija su i bivši ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, bivši predsjednik Generalne skupštine UN-a Jan Eliasson i mnogi drugi.

AFS je od 1947. godine do danas omugućio da više od 430.000 učenika i mladih osoba odputuje u inostranstvo i doživi iskustva osobnog rasta koja traju kroz cijeli život. I naredne godine, globalna mreža od 40.000 AFS volontera će raditi sa oko 13.000 učesnika programa iz gotovo 100 zemalja svijeta.

AFS programe u BiH sprovodi Udruženje građana „Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini" sa sjedištem u Sarajevu u saradnji sa AFS Intercultural Program sa sjedištem u New Yorku i Evropskom federacijom za interkulturalno učenje sa sjedištem u Briselu. Od osnivanja Udruženja 2002. godine pa do danas, u AFS programima je učestvovalo više od 150 srednjoškolaca iz cijele BiH, a u BiH je ugošćeno 30 učesnika AFS programa iz inostranstva. Njihova interkulturalna iskustva koja mijenjaju život možete pronaći na web-stranici www.afs.ba, a ovdje izdvajamo iskustvo jedne od ranijih stipendista:

Stipendija pokriva troškove:

1. AFS police zdravstvenog osiguranja;
2. povratne avionske karte do Rima i troškove puta do aerodroma;
3. učešća u aktivnostima za učesnike i roditelje prije početka razmjene i to: dva lokalna pripremna roditeljska sastanka, dva lokalna jednodnevna pripremna sastanaka i jedan trodnevni glavni pripremni sastanak za učesnike uključujući putne troškove dolaska do mjesta održavanja sastanaka;
4. pružanje informacija, savjetovanja i brige o učesnicima i njihovim roditeljima, te domaćin porodicama i školama prije, tokom i poslije razmjene;
5. 24-satne SOS telefonske linije za hitni slučaj;
6. učešća u reorjentacionim aktivnostima za učesnike i roditelje po završetku programa razmjene uključujući putne troškove dolaska do mjesta održavanja aktivnosti;
7. smještaja u domaćin porodici izabranoj i pripremljenoj od strane AFS domaćin organizacije;
8. školovanja u općoj obrazovnoj srednjoj školi (što uključuje gradski prijevoz do škole, a zavisno od mjesta i školske udžbenike);
9. učešća u najmanje tri jednovikendne orijentacione aktivnosti tokom razmjene (On-Arrival, Midstay, End of Stay), te drugim aktivnostima koje organizuje AFS domaćin organizacija;
10. intenzivni kurs ili časovi jezika.

Stipendija ne pokriva troškove:
(1) izdavanja pasoša, vize i privremene dozvole boravka; (2) mjesečnog džeparca; (3) eventualno potrebnih vakcinacija.

Obaveze stipendiste su:
1. pisanje dva izvještaja tokom razmjene i nakon povratka u BiH i
2. primjereno ponašanje tokom razmjene.

Prijaviti se mogu učenici koji:
1. trenutno pohađaju srednju školu na području BiH;
2. imaju prebivalište na području BiH;
3. imaju odlične ili prosječne ocjene;
4. u julu 2015. godine će imati između 15 godina i 3 mjeseca i 17 godina i 9 mjeseci starosti;
5. da je učenikova porodica u težem ekonomskom položaju o čemu se uz prijavu trebaju dostaviti i dokazi i to: (1) potvrda o primanjima roditelja(â)/staratelja(â) za protekla tri mjeseca ili potvrda nadležne institucije o nezaposlenju ili penzionom statusu roditelja(â)/staratelja(â), i (2) ovjerena izjava o članovima domaćinstva / kućna lista.

Način prijave
Prijava za dodjelu stipendije se vrši označavanjem kvadratića na drugoj stranici prijavnog formulara, te slanjem kompletne prijavne dokumentacije najkasnije do 21.12.2014. godine na adresu navedenu u prijavnom formularu.

Posjetite www.afs.ba, pišite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili pozovite 033 974 606 radnim danima od 12 do 14h za više informacija.