230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Novak opet najbolji sportista svijeta

Najbolji teniser sveta Novak Đoković po drugi put u karijeri je osvojio nagradu Laureus za najboljeg sportistu na svetu, objavljeno je na ceremoniji u Šangaju.

150416 NoleLaureus

Đoković je Laureus nagradu za 2014. godinu zaslužio trijumfom na Vimbldonu, pobedama na još šest turnira i povratku na prvo mesto na ATP listi.

"Protekla sezona je bila jedna od najboljih u mojoj karijeri, ostvario sam velike uspehe, ali moram da istaknem da to nije bila isključivo moja zasluga. Veliku zahvalnost dugujem svom timu koji mi je mnogo pomogao i bez koga ne bih bio ovo što jesam. Hvala Laureusu, instituciji koja okuplja sportske legende, i koja brine o mladima širom sveta. Sport je zaista inspiracija i motivacija za mnoge od nas i jezik koji svi razumemo i volimo. Sport je često ohrabrenje za decu da vežbaju i sanjaju. Ali, to nisu samo trofeji i medalje, već takmičenje i nadogradnja kao put ka boljim pojedincima i boljem društvu", rekao je Đoković.

150416 novak

Đoković je pre tri godine osvojio svoj prvi Laureus, a sada je slavio u još jačoj konkurenciji. Pored Novaka, za nagradu su bili nominovani i najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo, šampion Formule 1 Luis Hamilton, svetski rekorder u skoku motkom Francuz Reno Lavileni, šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Mark Markes, kao i prvi golfer sveta Rori Mekilroj.

Zbog obaveza na Mastersu u Monte Karlu, Novak nije mogao da prisustvuje ceremoniji u Kinu, na kojoj je poznati glumac Bil Mari objavio da je baš on najbolji sportista za 2014. godinu.

Za najbolju sportistkinju proglašena je atletičarka Genzebe Dibaba iz Etiopije, koja je prošle godine osvojila zlato na Svetskom dvoranskom prvenstvu na 3.000 metara.

Očekivano, trofej za najbolji tim pripao je nemačkoj fudbalskoj reprezentaciji, koja je trijumfovala na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Trofej za proboj godine dobio je vozač Red Bula Danijel Rikardo, koji je prošle godine ostvario tri pobede u Formuli 1, iza sebe ostavivši timskog kolegu Sebastijana Fetela.

Nagrada za posebno dostignuće pripala je bivšoj kineskoj teniserki Li Na, koja je slavila na Australijan Opena i potom objavila povlačenje.

Nagrada Laureus dodeljuje se od 2000. godine, jedna je od najprestižnijih, a porede je sa nagradom američke filmske akademije Oskarom. Osvajače nagrada bira žiri koji čine sportske legende.

Fondacija Laureus godišnje izdvaja oko 40 miliona evra za pomoć mladim sportistima u 91 državi. (B92)