230816 baner dineco 650x170 05
200701 banerosandic

210401 petijevic baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Odložena primjena novog sistema prelaska šengenskih granica

Evropska komisija odlučila je da odloži uvođenje novog sistema evidencije ulazaka i izlazaka (EES), automatskog registra za putnike koji dolaze na kratkoročne boravke, a koji je trebalo da stupi na snagu 10. novembra.

241012 sengen

To je saopštila Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove, na kraju sastanka ministara unutrašnjih poslova EU, gde je ovo pitanje razmatrano.

„Deseti novembar više nije u igri“, rekla je Johanson novinarima, ističući da Njemačka, Francuska i Holandija nisu spremne, prenosi Euronews.

„Nadam se da ćemo početi što prije, ali za sada nema novog roka. Ovo takođe zavisi od pravne procjene na kojoj trenutno radimo“, navela je Johanson, dodajući da postoje „određene zabrinutosti u vezi sa otpornošću sistema“.

Kao alternativu, ona je pomenula mogućnost uvođenja EES-a postepeno, „korak po korak ulazeći u sistem, umjesto da se svi granični prelazi otvore odjednom.“ Međutim, taj pristup trenutno nije predviđen zakonom, pa bi bile potrebne „ciljane izmene“ pravnog teksta da bi se to omogućilo.

EES je reforma koja datira iz 2016. godine i koja je više puta odlagana. Glavna svrha sistema je modernizacija provjera na spoljnim granicama EU i zamjena tradicionalnog pečatiranja pasoša. Ovaj sistem će se primjenjivati na građane koji nisu iz EU, a koji dolaze u Šengen zonu na period do 90 dana u periodu od 180 dana.

Kada sistem bude uveden, posjetioci će morati da pokažu pasoše prilikom dolaska, uz to da im se napravi fotografija lica i elektronski skeniraju otisci prstiju. Svi kasniji ulasci i izlasci iz Šengen zone biće zabilježeni bez pasoša. Sve zemlje članice, osim Kipra i Irske, kao i četiri zemlje koje su pridružene Šengen zoni, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, učestvovaće u ovom programu.