230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Rusi obavezno posjećuju Manastir Tvrdoš

06.12.2010. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za deset mjeseci ove godine Srpsku su posjetili turisti sa svih kontinenata, pa su tako zabilježeni dolasci iz Egipta, Izraela, Japana, Islanda, Kanade, Australije.

- Najviše turista došlo je iz Srbije, Hrvatske, te Slovenije, a kada su u pitanju evropske zemlje, iz Austrije, Italije i Njemačke – stoji u izvještaju Zavoda, u kojem je još navedeno da su RS ove godine posjetila 82.183 strana turista, koji su ostvarili oko 180.000 noćenja.

Hotelijeri iz Srpske kažu da strani turisti nisu zahtjevni i da se uglavnom ponašaju u skladu sa pravilima kuće.

- Uglavnom traže domaću hranu, najviše pečenje. Pretežno se radi o poslovnim posjetama i ekskurzijama, a od nas povremeno traže da im organizujemo razgledanje grada i znamenitosti – rekli su u nekoliko banjalučkih hotela.

Njihove riječi potvrdili su i hotelijeri iz drugih gradova, naglašavajući da su strani turisti uvijek zadovoljni uslugama.

- Skoro uvijek traže jela karakteristična za ovo podneblje, vole da piju domaća vina, koja su jako popularna i među stranim turistima. Nisu zahtjevni i nemaju posebnih želja – istakli su hotelijeri u Trebinju i Istočnom Sarajevu.

U turističkim organizacijama rekli su da su turisti zainteresovani za vjerski turizam i gradske znamenitosti.

- Najviše obilaze kulturno-istorijsku baštinu i vjerske objekte, te muzeje. Ruski turisti obavezno idu u manastir Tvrdoš. Manji broj je bio zainteresovan za auto-kamp, te za boravak u seoskom domaćinstvu. Ove godine posjetili su nas turisti iz 46 zemalja sa svih kontinenata – istakli su u Turističkoj organizaciji Trebinje.

Strani turisti su veoma zainteresovani i za obilazak grada na Vrbasu.

- Najviše ih interesuje gradsko jezgro. U sklopu ponude obilaze Banj brdo, samostan u Trapistima, Kastel i još neke atraktivne destinacije. Imamo veliko interesovanje za avanturistički turizam – rekao je samostalni stručni saradnik Turističke organizacije Banjaluka Mladen Šukalo i dodao da turiste zanima kako su izgrađeni pojedini vjerski objekti. Prema njegovim riječima, ima i različitih pojedinačnih zahtjeva.

- Traže jahanje, pejntbol, neke interesuje i vožnja biciklima po gradu i okolnim mjestima. Takođe su tražili seoski turizam – naglasio je Šukalo.