230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Naučni skup bibliotekara u Trebinju

Danas je u Trebinju završen dvodnevni stručni skup za bibliotekare pod nazivom "Izazovi i stranputice savremenog bibliotekarstva" u organizaciji Društva bibliotekara Republike Srpske.

130419-biblio1

Ovaj događaj, koji je okupio 237 bibliotekara, međunarodnog je karaktera. Učesnicima se predstavilo više od 30 predavača iz pet zemalja regiona. Poseban doprinos ovogodišnjem skupu dali su uvaženi gosti, Filip Levro iz Francuske i Marijana Mišetić, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva.

130419-bib1

Skup je otvorila Biljana Bilbija, savjetnik ministra prosvjete i kulture RS, a samo otvaranje uljepšao je i nastup Kamernog hora Hercegovačke Gračanice Sv. Roman Slatkopojac iz Trebinja.

130419-biblio2
Bibliotekari su ovog puta pažnju posvetili temama kao što su: stara i rijetka knjiga, obrada neknjižne građe, elektronske i digitalnie biblioteke. Zaključeno je da više pažnje treba usmjeriti na korisničke servise i da cjelokupno stanovništvo bude obuhvaćeno bibliotečkom ponudom, a pri tome poštovati međunarodne standarde. Preporučeno je da se posebna pažnja posveti staroj i rijetkoj knjizi i njenoj zaštiti, ali u svjetlu modernih tehnologija i aktuelnih trendova, koji podrazumijevaju i njenu digitalizaciju, te što širu dostupnost.
Poseban tematski blok ove godine posvećen je neknjižnoj građi. Zaključeno je da je ovo tema o kojoj se malo govori, iako ona čini osnov zavičajnih fondova. Prioritet u nabavci, obradi i zaštiti bibliotečke građe trebalo bi da budu zavičajni fondovi, pošto se tu čuva kulturna baština zajednice, a to do sada, na žalost, nije bio slučaj. Diskutovalo se I o automatizaciji kataloga i povezivanju u uzajamni katalog kako bi se izbjegla izolovanost i omogućila bolja koordinacija rada svih biblioteka.

130419-biblio3
Stručni skup je održan u sjeni najave da je na pomolu izrada novog zakona koji će dovesti do promjene načina finansiranja javnih biblioteka. Bibliotekari su jedinstveni u stavu da bi ovakav zakon bio poguban za sve biblioteke i pozivaju Ministarstvo prosvjete i kulture RS da se ova odluka preispita, a donošenje zakona odloži i time spriječi ugrožavanje opstanka i funkcionisanj biblioteka. Bibliotekari složno zahtijevaju od resornog ministarstva da nastavi praksu stabilnog finansiranja biblioteka u cilju očuvanja i zaštite struke, opstanka ovih ustanova u RS, kao i vitalnog nacionalnog interesa i kulturne baštine srpskog naroda. Bibliotekari Republike Srpske poručuju da su spremni da se bore svim raspoloživim sredstvima za svoja prava i opstanak struke.
Nakon završetka skupa i podjele certifikata, bibliotekari su posjetili Narodnu biblioteku Trebinje, gdje su se upoznali sa radom odjeljenja ove institucije. Posebna zainteresovanost je vladala za upoznavanjem sa bogatom kolekcijom Dučićevog legata.