230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Voda iz Trebinja za Elektranu u Dubrovniku

10.12.2010. Nadzorni odbor Hrvatske elektroprivrede (HEP) dao je saglasnost Upravi firme za izgradnju hidroelektrane (HE) Ombla kod Dubrovnika. Biće to prva podzemna elektrana, s podzemnom akumulaacijom, snage 68 MW.

101210-ombla-brana

Hidroelektrana Ombla trebala bi se graditi na izvorištu rijeke Omble koje vodu dobija podzemnim putem iz Trebišnjice. I sama elektrana bila bi podzemna, prva takva u Hrvatskoj, snage 68 MW.

Za izgradnju elektrane izvađena je načelna građevinska dozvola, izrada tenderske dokumentacije, a nakon saglasnosti Nadzornog odbora očekuje se u i raspisivanje tendera. Početak gradnje planiran je tokom 2011. godine. Trebala bi trajati pet godina.

Investicijskom studijom vrijednost radova procijenjena je od 130 do 150 miliona evra. HEP će cijeli projekat finansirati vlastitim sredstvima piše Poslovni Portal.ba.

Prirodni Fenomen postaje građevinski fenomen

Ombla ili Rijeka dubrovačka je kraški fenomen. Izvor rijeke se nalazi 5 km sjevero-zapadno od Dubrovnika, u mjestu Komolac. Vodu dobija iz Trebišnjice, rijeke ponornice u Popovom polju u Hercegovini. Nadzemni tok rijeke dug je samo 30 metara. Ombla je najkraća rijeka na svijetu.

Hidroelektrana Ombla trebala bi se razlikovati od konvencionalnih hidroelektrana. Poslovni portal.ba najavljuje kako će elektrana imati prirodnu podzemnu akumulaciju, a pritisak vode potreban za energetsko korištenje osiguraće podzemna brana koristeći prirodni stijenski masiv kao tijelo brane. Predviđeno je da se voda iz podzemne akumulacije koristi i za vodosnabdjevanje.