230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U svim pravoslavnim hramovima proslavljen najradosniji hrišćanski praznik

08.01.2011. Najradosniji hrišćanski praznik – Božić - Srbi su proslavili u pravoslavnim hramovima širom svijeta. Patrijarh Irinej služio je liturgiju u hramu svetog Save u Beogradu, a brojni vjernici u regionu okupili su se na bogosluženjima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

110108-badnjaci-regija

Na ponoćnoj božićnoj liturgiji u Beogradu, pored velikog broja vjernika, bili su i ministri Ivica Dačić, Milan Marković i Bogoljub Šijaković. Jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu služio je vikarni episkop Atanasije Hvostanski. I Srbi sa Kosova i Metohije obilježili su ovaj radosni dan. Arhijerejsku liturgiju u hramu svetog Đorđa u Prizrenu služio je episkop Teodosije. To je bilo prvo služenje liturgije u toj crkvi poslije više od deset godina, a pored vjernika prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Episkop Teodosije pozvao je izbegle Srbe da se vrate u Prizren.

- Oni neće biti sami jer će pored svoje kuće imati i ovu, hram svetog Đorđa, i mi ćemo biti s njima, a Gospod je sa svima nama - rekao je Teodosije, koji će danas služiti liturgiju u manastiru Visoki Dečani, a sutra u manastiru Gračanica. I Srbi iz BiH obilježili su veliki dan. Liturgije su služene u Livnu, Banjaluci, Sarajevu, Trebinju, Prijedoru... Ipak, najradosnije je bilo u Mostaru, gde je liturgiju služio vladika zahumsko-hercegovačkog Grigorije, zbog čega je stara crkva bila premala da primi sve vjernike, kao i u Banjaluci, gde se na jutarnju liturgiju dolazilo čak i konjskim zapregama. Povratak sjedišta eparhije u Mostar, kako je izjavio vladika Grigorije, predstavlja i poziv Srbima da se vrate u taj grad: - Ovo je još jedan korak naprijed u normalizovanju odnosa, ne samo u Mostaru, nego i u cijeloj regiji, ali to je i pokazatelj otvorenosti i spremnosti za dijalog s drugim konfesijama i za zajednički rad na razvoju i napretku grada na Neretvi - rekao je on. Vjernici pravoslavne vjeroispovesti prisustvovali su na Badnje veče ponoćnoj liturgiji u Ljubljani i drugim slovenačkim gradovima. Veselo je bilo i u Hrvatskoj, a liturgije su u brojnim bogomoljama služene u Zagrebu, Osijeku i Šibeniku, gde je u Sabornom hramu bogoslužio episkop Fotije. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan služio je liturgiju u hramu Svetog preobraženja u Zagrebu, gde je vjernicima pročitao poslanicu patrijarha Irineja.

U Makedoniji je nepriznata Makedonska pravoslavna crkva takođe proslavila Božić, a liturgiji, koju je držao arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, pored velikog broja vjernika prisustvovali su i predsjednik te zemlje Đorđe Ivanov i premijer Nikola Gruevski.

Penzioner pronašao prvi dukat u česnici!

Tradicionalno lomljenje božićne česnice, u kojoj su se nalazila tri zlatna dukata, održano je juče kod Terazijske česme u Beogradu, uz prisustvo velikog broja građana.

Pogača, koja je u duhu vjerske tradicije lomljena po 20. put, napravljena je u pekari „Toma" i teška je oko 50 kilograma, a dukati u njoj dar su preduzeća „Jablanica" iz Beograda. Lomljenju pogače prisustvovalo je oko 350 građana, a prvi dukat u velikom božićnom kolaču pronašao je penzioner iz Beograda Stevan Miljković.

- Već 10 godina dolazim na lomljenje česnice, ovo je prvi put da sam pronašao zlatnik i veoma sam srećan - rekao je Miljković.