230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vladika Grigorije: "Mostar je i srpski grad"

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije rekao je da je Mostar i srpski grad i da vjeruje u normalizaciju odnosa. "Moramo imati na umu da je Mostar i prije posljednjeg rata bio sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te da je to i srpski grad, kao što je i hrvatski i bošnjački", rekao je vladika Grigorije.

110110-mostar

 

On je naveo da se ne bi tako jednostavno mogao odlučiti na povratak sjedišta ove eparhije u Mostar da nije vjerovao da u tom gradu "možemo živeti jedni pored drugih i jedni sa drugima".

"Povratak eparhijskog sjedišta nije samo čin ohrabrenja i podrške za pravoslavne povratnike u Mostaru već i izraz otvorenosti prema narodima drugih vjeroispovesti", rekao je vladika Grigorije za "Politiku".

Što se tiče povratka Srba, vladika Grigorije smatra da je potrebno, prije svega, omogućiti normalizovanje života za sve one koji su se do sada vratili u Mostar i obnovili svoje domove.

"Ovo nije milionski grad i približno pet hiljada Srba, koliko ih trenutno živi u gradu na Neretvi, nije neznatan broj. Znam i kakva je ljubav Mostaraca koji su izbjegli iz svog grada i koji su rasijani po cijelom svijetu. Verujem da bi mnogi među njima želeli da se vrate, ali za njihov povratak se ipak moraju ispuniti određeni preduslovi", dodao je vladika Grigorije.

S obzirom da se njegova eparhija prostire na više država, vladika kaže da svaka vlada, država i grad imaju svoje specifičnosti, te se tako i eparhija prilagođava tim specifičnostima.

"Različit je odnos u Dubrovniku, Čapljini, u Mostaru, u Nevesinju, Metkoviću, Sutorini, Gacku ili Trebinju. Crkva ima bogato iskustvo, ali i svijest koja dopire iz vječnosti, iz budućeg iskustva i života, a koja nas uči da sve ljude treba voliti, te da sa svima treba naći jezik razumijevanja i mira", kaže episkop zahumsko-hercegovački.

 

(srna)