230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Fond PIO na izdisaju, Mastilo hoće da pravi zgradu za filijalu

Trebinje, 25.01.2011. Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Zoran Mastilo namjerio je da gradi novu zgradu za filijalu u Trebinju, iako se Fond nalazi u milionskim dugovima i ne može da prikupi dovoljno novca za redovnu isplatu penzija.

110125-pio

Trebinjska poslovnica Fonda PIO, koja obuhvata najmanji broj penzionera od svih filijala Fonda u RS, trenutno se nalazi u objektu koji iznajmljuje od opštine Trebinje.

Upravni odbor Fonda PIO na prijedlog direktora Zorana Mastila usvojio je krajem prošle godine zaključak kojim je Stručnu službu Fonda zadužio da otpočne pregovore sa opštinom Trebinje da bi dobili parcelu za izgradnju zgrade filijale u tom gradu.

Zaključkom Upravnog odbora predviđeno je da u slučaju pozitivnog ishoda pregovora tokom ove godine bude pribavljena dozvola za gradnju.

Istim zaključkom Mastilo je ovlašten da pregovara sa predstavnicima opštine Trebinje o produženju ugovora o zakupu objekta u kojem je smještena filijala, jer opštinari namjeravaju da ga prodaju.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda PIO RS Željko Rodić izjavio je za "Glas Srpske" da je sedam dana poslije ove sjednice sazvao novu na kojoj je poništen zaključak o izgradnji objekta u Trebinju.

- To pitanje je bilo na brzinu stavljeno na dnevni red i nisam stigao da ga proučim. Mislio sam da se radi samo o zakupu zgrade za filijalu u Trebinju, pa je to prošlo na sjednici 23. decembra. Kada sam vidio šta se planira, poslije sedam dana sam sazvao novu sjednicu, na kojoj je poništen taj zaključak, jer ove aktivnosti nisu predviđene planom nabavki, niti je za to u budžetu predviđen novac – rekao je Rodić.

Na veliku investiciju Fond PIO se odlučio u vrijeme kada se nalazi u veoma lošoj finansijskoj poziciji, zbog čega nije u mogućnosti da bez grantova iz budžeta RS i zaduživanja kod komercijalnih banaka obezbijedi redovnu isplatu penzija.

U Nacrtu rebalansa finansijskog plana Fonda PIO za prošlu godinu usvojenom 23. decembra 2010. navedeno je da je Fond u manjku deset miliona maraka.

Prema tom dokumentu prihodi Fonda PIO u 2010. godini, uključujući i pomoć iz budžeta RS, iznosili su oko 910 miliona, a rashodi oko 920 miliona maraka.

Navedeno je i da je Fond PIO za dugove iz ranijeg perioda isplatio 25,56 miliona maraka od čega se 2,5 miliona odnosi samo na kamate na kredite kod banaka.

Loša finansijska slika Fonda PIO RS nije, međutim, smetala Mastilu da insistira da Upravni odbor Fonda donese odluku o izgradnji objekta za trebinjsku filijalu. Rodić tvrdi da za to nije vrijeme i da je Upravni odbor protiv tog prijedloga.

Željko Rodić je rekao da je Upravni odbor Fonda PIO protiv gradnje zgrade i da oni samo pregovaraju o produženju zakupa zgrade koja se koristi u Trebinju.

- Da li će biti nastavljeni pregovori za dobijanje zemljišta za gradnju zgrade u Trebinju, stvar je menadžmenta. Upravni odbor neće dati saglasnost na takvu odluku – istakao je Rodić.

On dodaje da Upravnom odboru Fonda PIO Mastilo nije dostavio ni izvještaj o zakupu zgrade u Trebinju, da bi mogli o tome da raspravljaju.

- Novu sjednicu Upravnog odbora imamo početkom februara u Trebinju i lično ću se uvjeriti u kakvom je stanju zgrada koja se iznajmljuje i na koji način se plaća zakup – rekao je Rodić.

Sa Mastilom nismo uspjeli da stupimo u kontakt, jer se tri dana nije javljao na telefon.

Ekonomisti smatraju da je inicijativa menadžmenta Fonda PIO za izgradnju objekta za filijalu u Trebinju stigla u najgore vrijeme.

Na loše stanje u Fondu PIO RS konstantno upozorava i Glavna služba za reviziju javnog sektora.

- U Fondu PIO konstantno iskazuju deficit, jer ne isplaćuju penzije po zakonu koliko novca se prikupi, toliko se i isplati. Zbog toga uzimaju kratkoročne pozajmice. Pitanje je do kada će moći i to – rekao je nedavno glavni revizor RS Boško Čeko.

Na sjednici Upravnog odbora Fonda PIO RS 23. decembra donesena je odluka i o dodjeli tri kadrovska stana – dva u Doboju i jednog u Bijeljini.

- To su stari stanovi koji su u vlasništvu Fonda PIO i koji su slobodni, pa smo ih proglasili kadrovskim. Sada je stvar menadžmenta da li će ih nekome dodjeljivati ili ne – rekao je Rodić.

Fond PIO ranije je dodijelio još dva stana svojim kadrovima, što je u skladu sa pravilnicima Fonda, a dobili su ih bliski saradnici direktora Mastila.

Plan

Finansijskim planom za ovu godinu, koji je usvojio Upravni odbor Fonda PIO RS, predviđen je manjak prihoda od čak 30 miliona maraka. Prihodi Fonda su projektovani na oko 914, a rashodi na oko 944 miliona maraka.

Planom je predviđena otplata osam miliona maraka duga, uključujući i dva miliona na osnovu kamata na kredite, ali i novo zaduživanje koje bi sa prihodima od finansijske imovine trebalo da iznosi 38 miliona maraka. (Glas Srpske)