230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Komunalcima povećati cijenu rada

Trebinje, 05.02.2011. Zaposleni u komunalnoj djelatnosti u Republici Srpskoj u teškom su položaju i ukoliko se ne usvoji njihov zahtjev o povećanju cijene rada, radnici i sindikat biće primorani da preduzmu radikalnije oblike borbe, izjavio je danas u Trebinju predsjednik sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Mile Ribić.

110205-komunalci

"Položaj radnika u komunalnoj djelatnosti je nezavidan jer im se najniža cijena rada nije mijenjala od 2007. godine, iako su se ekonomske prilike mnogo promijenile", rekao je Ribić i podsjetio da se traži povećanje najniže cijene rada sa 125 na 160 KM.

Nakon sastanka sa predstavnicima sindikalnih organizacija iz Hercegovine iz ove oblasti, Ribić je naveo da su plate radnika u komunalnim djelatnostima za 25 odsto ispod republičkog prosjeka sa tendencijom stalnog pada standarda radnika, što, kako je istakao, govori o teškom stanju komunalaca.

Govoreći o prelasku komunalnih djelatnosti u nadležnost opština, Ribić je istakao da bi se tim korakom lakše došlo do rješenja nekih problema radnika i preduzeća uopšte.

Ribić je istakao da su u izuzetno teškom položaju i radnici u građevinarstvu, jer su "firme u RS neslavno privatizovane", te da su radnici ostali bez naknada i radnih mjesta.

Govoreći o trebinjskom građevinskom preduzeću "Neimarstvo", Ribić je istakao da se položaj tih radnika ne razlikuje od položaja zaposlenih u ostalim građevinskim firmama u RS.

Prema njegovim riječima, iako to znači gubitak radnih mjesta, stečaj tog preduzeća, jedini je način da se prekine dugogodišnja agonija radnika, te da im se bar poveže radni staž.