230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Završena javna rasprava: Energetika opredjeljujući resurs RS

Energetika će biti opredjeljujući resurs razvoja Republike Srpske (RS) u narednih 20 godina, istaknuto je danas u Banjoj Luci na finalnoj javnoj raspravi o Nacrtu Strategije razvoja energetike RS do 2030. godine.

101227-het_065

Također, istaknuto je da su Strategijom razvoja u ovom periodu predviđena ulaganja od 11,5 milijardi KM. Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS kaže kako će se na ovaj način potencijalnim investitorima dati informacija u kom pravcu RS želi da se energetika razvija, bez čijeg se ulaganja neće moći osigurati privredni razvoj.

Ministar je naglasio kako će budućim investitorima zainteresovanim da ulažu u energetski sektor biti ponuđen model saradnje kroz javno-privatno partnerstvo.

Strategijom su predviđena ulagaja u sliv rijeke Drine, Trebišnjice, projekat Gornji horizonti, te razvoj rudarskog kompleksa Ugljevik i Gacko u kojima će biti izvršena zamjena postojećih ili izgradnja novih elektroenergetskih blokova.

Također, najavljeno je i da u narednom periodu neće biti privatizacije Elektroprivrede RS, poskupljenja električne energije, kao i da su u toku istraživanja za proizvodnju električne energije na vjetar.