230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Mirno rješavanje sporova

Trebinje, 24.02.2011. Agencija za mirno rješavanje radnih sporova zaprimila je u posljednjih pola godine iz Republike Srpske više od 100 zahtjeva za reagovanje, ali je više njih riješeno bez sudskih sporova i na obostrano zadovoljstvo i radnika i poslodavaca, rekao je danas Srni direktor Agencije Borislav Radić.

110224-sudnica

"Oko 70 zahtjeva odnosilo se na individualne radne sporove, dok su ostali bili kolektivni", rekao je Radić uz napomenu da je u dva kolektivna spora bilo uključeno oko 350 radnika, koji su uz posredovanje Agencije uspjeli da ostvare svoja prava i da se izbjegnu štajkovi i sukobi.

Radić je na okruglom stolu "Mirno rješavanje radnih sporova-prioritet ili alternativa" istakao kako je Agencija najčešće posredovala u problemima isplate plata i naknada, kao i da je bilo dvadesetak predmeta koji se odnose na uplatu doprinosa, za šta nisu nadležni.

Prema njegovim riječima, Agencija je nadležna za rješavanje individualnih radnih sporova povodom otkaza ugovora o radu, ponude i zaključivanja ugovora o radu pod izmijenjenim okolnostima, neisplaćivanja plata i naknada, naknada materijalne štete i otpremnine povodom otkaza ugovora o radu.

Radić je činjenicu da iz Hercegovine Agencija nije zaprimila nijedan zahtjev za mirno rješavanje radnih sporova iako ima dosta problema objasnio da je moguće da radnici i poslodavci nisu upoznati sa radom Agencije ili da i dalje prednost daju sudskim sporovima.

"Treba puno vremena da se i mentalitet svih nas promijeni i da shvatimo da je suština spora razgovor, jer danas najviše nedostaje dijalog da bi se stvari riješile bez dugih procesa i nemira", kaže Radić. On ističe da su sve usluge Agencije i njenog posredovanja kao trećeg lica besplatne.

Okrugli stolovi o temi "Mirno rješavanje radnih sporova-prioritet ili alternativa" biće održani u šest regija RS.

(Srna)