230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Povjerioci traže 12 miliona KM

Bileća, 25.02.2011. Stečajni upravnik bilećkog tekstilnog preduzeća “Bilećanka” Lazar Đurđević rekao je danas da je prihvaćeno oko osam miliona KM potraživanja povjerilaca, dok je četiri miliona KM osporeno.

110225-bilecanka

Na ročištu za ispitivanje  prijava potraživanja u “Bilećanki” pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju, Đurđević je rekao da ima još pristiglih zahtjeva povjerilaca koji nisu obrađeni, te ocijenio da će “prihvaćena cifra biti znatno veća”.

Prema njegovim riječima, dugovanja povjeriocima se neće moći isplatiti u cjelosti, ali će prioritet imati oko 430 radnika koliko ih je bilo na platnom spisku prilikom pokretanja stečajnog postupka.

Đurđević kaže da se trenutno zaposlenim radnicima “Bilećanke” od otvaranja stečajnog postupka redovno isplaćuje plata sa svim uplaćenim porezima i doprinosima.

Na današnjem ročištu  formiran je Odbor povjerilaca koji će donositi odluke o unovčavanju imovine ovog preduzeća.

U konfekciji u “Bilećanki” radi oko 60 radnika od kojih 48 u proizvodnji, dok su ostali zaposleni na čekanju već pet godina, od kada ne radi ovaj tekstilni kombinat.

Okružni sud u Trebinju je u novembru prošle godine donio presudu na osnovu koje Tekstilni kombinat “Bilećanka” iz Bileće odlazi u stečaj.

Povjerioci su tada pozvani da u roku od 30 dana prijave svoja potraživanja, a dužnici preduzeća da svoje obaveze izmire bez odlaganja.

Radnici “Bilećanke” su u maju podnijeli zahtjev za pokretanje stečaja u preduzeću, čiji je gubitak oko 27,5 miliona KM, dok su dugovi 7,5 miliona KM, od čega 80 odsto čine kratkoročne obaveze.

Oko 300 bivših i sadašnjih radnika “Bilećanke” je sredinom prošle godine protestovalo i tražilo da im bude uplaćeno od jedne do deset godina radnog staža, da se preispita poslovanje preduzeća i izvrši revizija njegove privatizacije.

Radnici su tada tvrdili da je 30 odsto državnog kapitala kupila grupa od 11 bivših rukovodilaca preduzeća za 45.000 KM stare devizne štednje, iako je procijenjena vrijednost na 8,5 miliona KM.

Prije rata u ovom preduzeću bilo je zaposleno oko 2 000 radnika.