230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Završeno foto takmičenje "Tragom duše" - Izložba i dodjela nagrada uskoro u Trebinju

Zvanično je zatvoreno fotografsko takmičenje Tragom duše 2018 koje je po četvrti put organizovano u Republici Srpskoj ove godine.

181003 tragomduse

U periodu od 1. avgusta do 30. septembra, preko 50 učesnika je poslalo 2​.155 fotografija zaštićenih prirodnih i kulturno-istorijskih dobara koja se nalaze na teritoriji Republike Srpske. Ovim su se fotografije nasljeđa Republike Srpske pridružile konceptu slobodnog znanja.

U toku mjeseca oktobra stručni žiri, sastavljen od relevantnih stručnjaka iz oblasti fotografije, arhitekture i masovnih komunikacija će odabrati 20 najljepših fotografija. Fotografije će biti predstavljene na svečanoj izložbi koja će se održati 27. oktobra u galeriji Kulturnog centra Trebinje, u Trebinju. Takođe, tom prilikom će biti proglašene pobjedničke fotografije, čiji će autori biti nagrađeni novčanim nagradama.

Ukupan nagradni fond iznosi za ovogodišnje takmičenje iznosi 2.400 KM.

U okviru projektnih aktivnosti realizovane su tri foto-t​ure i jedan uređivački maraton. Foto-​ture su realizovane u gradovima Trebinje, Gacko i Novi Grad.

U okviru uređivačkog maratona kreirani su enciklopedijski članci o dobrima sa spiskova koji su upotpunjeni pristiglim fotografijama. Članci su postavljeni na Vikipediju na srpskom jeziku, ali, u narednom periodu, kroz projekte međunarodne saradnje, isti će biti prevedeni i na nekoliko drugih jezika i biti dostupni na drugim višejezičnim projektima.
Projekat je relizovan pod pokroviteljstvom Zadužbine Vikimedije (​Wikimedia Foundation​), a u organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske. Podršku projektu su pružili: Zavod za zaštitu kulturno-​istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Turistička organizacija Republike Srpske, Turistička organizacija Grada Trebinja, Foto kino klub Trebinje, Turistička organizacija opštine Gacko, Turistička organizacija opštine Novi Grad, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „​​Prosvjeta”​ (OO Višegrad), Teatar Scena Novi Grad, ​Srednjoškolski centar „Pero Slijepčević”​Gacko.

Projekat Tragom duše 2018 je i ove godine ispunio očekivanja u pogledu broja pristiglih fotografija i broja učesnika. Ove godine je baza multimedijalnog materijala dostupnog pod slobodnim licencama, a vezanog za nasljeđe Republike Srpske obogaćena značajnim fondom fotografija spomenika o kojima se vrlo malo zna. Zahvaljujući aktivnostima Vikimedijine zajednice Republike Srpske, podršci lokalnih partnera i entuzijazmu pojedinaca, ove godine je fotografisano više od 20 zaštićenih spomenika o kojima nije bilo nikakvih javno dostupnih podataka. Prikupljene fotografije će biti iskorišćene za ilustrovanje odgovarajućih članaka na Vikipediji koja je u ovom momentu dostupna na 301 jezičkom izdanju. Uzimajući u obzir to da će na ovaj način pomenuti spomenici biti trajno sačuvani od zaborava, a nasljeđe i ljepote Republike Srpske biti promovisani širom svijeta posredstvom Vikipedije i ostalih Vikimedijinih projekata, projekat Tragom duše je sa pravom prepoznat kao projekat od velikog značaja - u lokalu i na globalnom nivou.