170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

210601 kodnonana baner copy
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Zimska oprema za sva motorna vozila obavezna do 01. aprila

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavještava građane da je stupanjem na snagu novog „Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima“ propisan novi period obaveznog posjedovanja opreme za saobraćaj u zimskim uslovima za sva motorna vozila, koji traje od 01. novembra do 01. aprila bez obzira na vremenske uslove.

210211 zimskaoprema

Novim Pravilnikom koji je na snagu stupio 30. decembra 2020. godine, od navedene obaveze su izuzeta vozila kategorije „L“ (motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli), „T“ (traktori na točkovima) i „C“ (trakktori na gusjenicama).

Zimska oprema obuhvata:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili
v) pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 tt i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Podsjećamo da u zimskim uslovima niske temperature, snijeg i česte obilne kiše nepovoljno đeluju na motorna vozila, posebno kada se intenzivnije koriste, što svakako utiče i na samu bezbjednost u saobraćaju.
Stoga savjetujemo vozačima da ukoliko još uvijek nisu, izvrše pripremu vozila za zimsku sezonu i provjere tehničku ispravnost vozila, te na taj način utiču na svoju ličnu bezbjednost, ali i na unaprijeđenje stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima.