230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Gradnja istočne zaobilaznice u Trebinju: Spajaju se Dubrovački i Nikšićki put

Trebinje, 17.03.2011. Gradnja istočne zaobilaznice u Trebinju trebalo bi da počne na proljeće, a odbornici lokalnog parlamenta su na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine usvojili Regulacioni plan središnjeg dijela zaobilaznice.

110317-zaobilaznica1

Prema riječima načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Trebinje Vladimira Gudelja, veći dio novca za gradnju zaobilaznice je već obezbijeđen.

On je dodao da će se ona nastavljati na južnu zaobilaznicu izgrađenu prošle godine, za šta je Vlada RS obezbijedila sedam miliona maraka, a opština Trebinje milion.

"Od novca je poslije izgradnje južne zaobilaznice preostalo još oko 4,5 miliona i to je dovoljno za prvu fazu izgradnje istočne zaobilaznice", objašnjava Gudelj.

On dodaje da će istočna zaobilaznica biti dugačka oko tri kilometra i da će se na ovaj način spojiti Dubrovački i Nikšićki put.

"Sav teretni saobraćaj koji se obavlja kroz centar grada biće preusmjeren zaobilaznicama koje se spajaju sa magistralnim pravcima prema Ljubinju i Mostaru na zapadu, odnosno prema Dubrovniku i Herceg Novom na jugu i Nikšiću na istoku", rekao je Gudelj.

U prvoj fazi istočne zaobilaznice će se, kaže Gudelj, izgraditi oko kilometar puta, za šta je potrebno dva miliona maraka, dok će se preostala dva kilometra graditi kasnije.

"Na ovom drugom potezu, koji inače ide nekadašnjom štrekom uskotračne pruge, nalazi se tunel za čije je proširenje potrebno oko pet miliona maraka, kao i takozvani "željeznički most", u čiju rekonstrukciju treba uložiti još oko milion i po maraka", dodaje Gudelj.

110317-zaobilaznica2

Gudelj kaže da je opština obezbijedila 450.000 maraka za eksproprijaciju zemljišta, a od resornog ministarstva je stigla i lokacijska dozvola, pa se samo čeka tenderska procedura da se krene sa radovima prvog kilometra.