170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

211008 divlja ruza baner final
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počele 54. „Dučićeve večeri poezije“

Naučno-književnim skupom „Pjesnički dijalog s Dučićem“, u organizaciji Matice srpske iz Novog Sada, u Кulturnom centru su počele 54. „Dučićeve večeri poezije“, tradicionalna manifestacija koja se priređuje u čast velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

211018 duciceve

Pjesnike, književnike i naučnike prigodnom besjedom pozdravio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je istakao da se u Trebinju i Hercegovini vijekovima pjesnička riječ spretno rađala i duboko poštovala.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je novinarima da je proslavljati ime i djelo Jovana Dučića, organizovati nova čitanja, preispitivati koliko je ono što je Dučić uradio inspirativno, prirodni zadatak koji treba da obavljaju svi oni kojima je stalo do srpske kulture, posebno do onih vrijednosti koje je stvarao sam Dučić.

On smatra da ovakav dijalog mora da se vodi na cijelom srpskom kulturnom prostoru.

Stanić je istakao da se sve istinske vrijednosti srpske kulture moraju zajednički njegovati, te da se bez obzira gdje je nastala mora imati jedinstven koncept srpske kulture, jer će jedino to srpski narod spasiti od osipanja. „Pjesnik Jovan Dučić je jedan od parametara cjelokupne srpske književnosti“, rekao je Stanić.

O književnom opusu velikog Dučića govorio je prof. dr Jovan Delić, a svoje stihove kazivali su Miroslav Aleksić, Gordana Đilas, Blagoje Baković, Dragan Hamović, magistar Rastko Lončar i Ivan Negrišorac.

Miroslav Aleksić, pjesnik iz Novog Sada i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske je istakao da je učešće na ovakvom skupu za njega značajno, ali i zbog toga što je porijeklom iz krajeva iz kojih je i Jovan Dučić.

"Dučićeve večeri poezije" biće nastavljene 29. oktobra, kada će u Muzeju Hercegovine od 20.00 časova, biti otvorena izložba slika Mirka Кujačića, povodom rođenja velikog pjesnika.

Manifestacija će biti završena u ponedjeljak, 15. novembra, koncertom učenika i profesora Muzičke škole pod nazivom „Pjesmom Dučiću“, u Кulturnom centru sa početkom u 20.00 časova. Pokrovitelj „Dučićevih večeri poezije“ je Grad Trebinje.