230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Od ponedeljka obavezna zimska oprema

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) obavještava sve vozače da od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine, stupa na snagu Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima kojim je propisano da sva motorna vozila u Srpskoj i BiH moraju do 1. aprila 2022. godine posjedovati zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove.

210211 zimskaoprema

Pravilnikom su od navedene obaveze izuzeta motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli, traktori na točkovima i traktori na gusjenicama.

Zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskom opremom smatraju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa minimalnom dubinom gazećeg sloja četiri milimentra i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

AMS RS i Auto-moto društva (AMD) će povodom početka zimske sezone, od 1. do 26. novembra ove godine, sprovesti tradicionalnu preventivnu kampanju besplatne kontrole tehničke ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za zimu pod nazivom „Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2021“.

AMS RS podsjeća vozače da se pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolovozu, na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu, odnosno kada je kolovoz zaleđen.

Za vrijeme zimskih uslova na putevima nije dozvoljen saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.