170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

160123 mjesto za vasu reklamu
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba slika Mirka Кujačića u Trebinju

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba slika Mirka Кujačića povodom 120 godina od rođenja „plavog viteza”, kako su slikara nazivali zbog upotrebe plave boje, u okviru manifestacije Dučićeve večeri poezije.

211101 kujacic

Na izložbi su zastupljene slike Mirka Кujačića (1901-1987) iz fundusa Umetničke galerije BiH iz Sarajeva, Galerije kraljice Кatarine Кosača iz Mostara i Muzeja Hercegovine u Trebinju, kao i skice, grafike i fotografije koje se čuvaju u Muzeju Hercegovine u okviru legata Mirka Кujačića, koji je 2005. godine poklonila slikareva posljednja supruga Marija Micika Кujačić. Predstavljeno je 37 radova među kojima uglavnom ulja na platnu, ali su tu i skice i grafike ovog umetnika.

 „Mirko Кujačić je bio jedna svestrana ličnost, jedan gorostas, koji ne može samo da se posmatra kao slikar, jer je on svoju ličnost izgrađivao od početnog poziva baletana, glumca, slikara, malo i skulptora, jednim delom konzervatora, kao upravnik mostarskog Zavoda za zaštitu spomenika i na kraju je taj mirniji, pozniji deo života proveo kao slikar. Potiče iz Nudola, na granici Hercegovine i Crne Gore, a po svom opredeljenju je jedan pravi goloruki gorštak, što je i kao tema zauzelo veći deo njegovog opusa, jer je Mirko uvek bio na strani onih golorukih, koji su nepravedno ugnjetavani i onih hrabrih, koji su se uvek borili za istinu. Oštar u svojim rečima, neobičnog izgleda i ponašanja, uvek je izazivao posebnu pažnju i privlačnost, i svojim radom pokazao je kako, ustvari, jedan slikar treba da bude i društveno angažovano i buntovno biće. I to je nešto što je pratilo i obeležilo ceo njegov život i rad, kao ponositog gorštaka - buntovnika sa paletom, osetljivog i nežnog srca”, rekla je prilikom otvaranja izložbe direktorka Muzeja Hercegovine Ivana Grujić zahvalivši se na podršci Gradskoj upravi Trebinja i Ministarstvu prosvete i kulture RS.

Po rečima Tamare Rajković, autorke kataloga i kustosa izložbe, šta god da se kaže o stvaralaštvu Mirka Кujačića samo će u maloj meri osvetliti njegov ispunjen, dug i u umetničkom smislu veoma plodan život.

Načelnik odeljenja za kulturno istorijsko nasleđe Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske prof. mr Milica Кotur, istakla Кujačićev doprinos u spasavanju kulturno-istorijskog nasleđa kao što je Arslanagića most u Trebinju, i mnogih drugih spomenika u Hercegovini, koji su ostali sačuvani zahvaljujući Mirkovom angažovanju i posvećenosti.

Izložba je otvorena do kraja novembra 2021. godine.