230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba "Unutrašnji pejzaži" Sofije Ječine

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba slika „Unutrašnji pejzaži“ ruske akademske slikarke Sofije Ječine.

211118 jesina

Ruska umjetnica predstavila se trebinjskoj publici postavkom koju čini trideset radova rađenih tehnikom ulje na platnu. Glavni motivi na njenim slikama su prirodne ljepote Srbije, u kojoj živi posljednjih pet godina.

„Moji ‘Unutrašnji pejzaži’ govore o meni, o tome što sam doživela dok sam boravila na Balkanu. Sve ove slike su nastale tokom ove godine, a tu možete da vidite predele Srbije, Republike Srpske i različite balkanske pejzaže. Većinu vremena pokušavam da izrazim svoje stanje i to što osećam dok sam tu“, istakla je autorka izložbe Sofija Ječina.

211118 jesina1

Mirela Pudar, direktorka Galerije ’73 iz Beograda, navela je da je izložba Sofije Ječine veoma značajna za Galeriju koja je ušla u novu formu komunikacije, znajući koliko je u ovim kriznim vremenima kultura važna za očuvanje naše duhovnosti i identiteta:„Mi smo pošli u jednu misiju koja se zove regionalna promocija i povezivanje naroda i približavanje kultura. Odlučili smo da Balkanu predstavimo stvaralaštvo Sofije Ječine, umetnice koja dolazi sa dalekog istoka Rusije, čije je školovanje vezano za Moskvu, Nemačku i Austriju, i koja je odlučila da Beograd bude njen životni prostor“.

Ona je dodala da je Trebinje važna tačka Galerije ’73 na mapi njene kulturne misije i grad koji najviše obećava kada je kultura u regionu u pitanju.

Nakon izložbe prikazan je dokumentarni film „U potrazi za mestom“, koji predstavlja portret Sofije Ječine kao ličnosti i umjetnice, njenog shvatanja života i umjetnosti, njenog umjetničkog senzibiliteta.

Izložbu „Unutrašnji pejzaži“, koju će trebinjska publika moći da pogleda do 3. decembra, organizovali su Kulturni centar, Grad Trebinje i Galerija ’73 iz Beograda, uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. KC Trebinje