230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Japanci pomažu Trebinjskim školama

Trebinje, 24.03.2011. Iako se u Japanu bore sa katastrofom, oni nastavljaju da pomažu drugima, pa tako trebinjskim osnovnim školama "Jova Jovanović Zmaj" i "Vuk Karadžić" stiže japanska donacija za rekonstrukciju grijanja, vrijednosti više od 250.000 maraka.

110324-3_Osnovna_skola_u_Trebinju

Direktor OŠ "Jova Jovanović Zmaj" Milorad Stevović priča da je prije nekoliko dana telefonirao u japansku ambasadu u Sarajevo, koja im je i ranije pomagala, kako bi izrazio saučešće povodom katastrofe koja je Japan pogodila, kada mu je rečeno da dođe u Sarajevo da potpiše ugovor o ranije obećanoj donaciji.

"Ponudu za ovu donaciju uputili su nam sami Japanci prije oko pola godine o potrebi rekonstrukcije grijanja i tada je dogovoreno da će do kraja njihove fiskalne godine, odnosno 31. marta, sredstva biti prebačena na naš račun. Nakon katastrofe u Japanu nismo se nadali da će se to i realizovati, pa smo bili iznenađeni kada smo u telefonskom pozivu, nakon što smo izrazili svoje saučešće sa njihovim narodom, dobili poziv za potpisivanje obećanog ugovora o donaciji", rekao je Stevović.

Stevović i Spasa Zotović, direktorica OŠ "Vuk Karadžić", potpisali su u ponedjeljak u Ambasadi Japana u Sarajevu ugovor sa njihovim predstavnicima o pomenutoj donaciji.

Doniranim novcem u OŠ "Jova Jovanović Zmaj", gdje nastavu pohađa oko 1.200 učenika, biće urađen kompletan sistem centralnog grijenja. Stevović kaže da je za cjelokupan sistem grijanja potrebno izdvojiti oko 180.000 maraka, od čega će donacija Vlade Japana od oko 127.500 maraka pokriti dvije trećine, a ostatak od oko 53.000 maraka će, prema pismenoj potvrdi, finansirati Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

"Japanci su nam obećali da će do kraja marta obećana sredstva biti položena na naš račun, tako da odmah krećemo u realizaciju posla i to u etapama", naveo je Stevović.

Zotovićeva govori da će donirana sredstva iskoristiti takođe za sistem centralnog grijanja u njihovom područnom odjeljenju u Petrovom polju i za nabavku novog namješataja u centralnoj školi.

Uz zahvalnost Ambasadi Japana na dodijeljenim donacijama, direktori osnovnih škola u Trebinju govore da bi još voljeli da i u našem narodu postoji tolika plemenitost, odgovornost i disciplinovanost kao što je imaju Japanci.