230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja

Muzej Hercegovine u Trebinju ove godine, po 14. put, u periodu od 14. do 18. maja kroz niz aktivnosti obilježiće Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja.

220513 nocmuzeja

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1971. godine u obilježava se širom svijeta. Noć muzeja je održana prvi put u Berlinu 1997. godine, a od 2004. održava se u subotu, najbližu 18. maju, Međunarodnom danu muzeja.

Program:

Subota, 14. maj

18.00 časova Muzejska radionica ,,Moć muzeja" za predškolce i osnovce.

20.00 časova Otvaranje izložbe ,,Putujuće šare Srbije" autorke Milice Živadinović, multimedijalna prezentacija i promocija knjige ,,Ornamenti Srbije - pirotski ćilim".

Izložba ,, Putujuće šare Srbije" akademske slikarke Milice Živadinović, koja će biti otvorena u 20.00 časova, publici donosi jedno novo viđenje šara sa čuvenih pirotskih ćilima. Ovaj projekat objedinjuje njen eklektičan pristup etnologiji koji kontinuirano njeguje i po kom je prepoznatljiva. Кroz video rad ,,Кaleidoskop Srbije" prožimaju se stilizovani i animirani motivi najljepših šara pirotskog ćilima, reprodukcije ćilima, fotografije slika i nakita Milice Živadinović. Izložba ,,Putujuće šare Srbije" je rijetka prilika da se bogatstvo tradicionalne ornamentike prevede u moderan likovni jezik i predstavi javnosti na jedan poseban način.

Srijeda 18. maj

9.00 časova Muzejska radionica ,,Moć muzeja" sa JU Vrtić ,,Naša radost" Trebinje

11.00 časova Muzejska radionica ,,Moć muzeja" sa Udruženjem ,,Sunce nam je zajedničko"

19.00 časova Izložba ,,Atanasije Popović - slikar besmrtnog imena'' Muzej Grada Sarajeva, Brusa Bezistan, Sarajevo

U subotu, za Evropsku Noć muzeja, Muzej Hercegovine u Trebinju biće otvoren za posjetioce do 01.00 h.
U periodu od 14. do 18. maja, ulaz u Muzej Hercegovine u Trebinju biće besplatan.

Manifestacija Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2022. u Bosni i Hercegovini ove godine će se održati od 14. do 18. maja 2022. godine.

Muzeji širom BiH pozvani su da učestvuju u ovogodišnjoj proslavi MDM-a te da kroz temu Moć muzeja (The Power of Museums) istraže na koje sve načine mogu pozitivno uticati na društvo i svijet oko sebe.

Na Međunarodni dan muzeja 2022., koji će se održati od 14-18. maja 2022. godine, želimo istražiti na koje sve načine mogu pozitivno utjecati na društvo i svijet oko sebe, ali istražiti i potencijal muzeja koji, kroz tri aspekta, donose pozitivne promjene u svojim zajednicama:

• Moć ostvarivanja održivosti:

Muzeji su strateški partneri u implementaciji Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Кao ključni akteri u svojim lokalnim zajednicama, oni doprinose širokom izboru ciljeva, koji uključuju podstaknu kratkog spoja i socijalne ekonomije i širi naučne informacije o izazovima u okolišu.

• Moć inovacija na digitalizaciji i pristupačnosti:

Muzeji su postali inovativni tereni za igranje gđe se nove tehnologije mogu razviti i primijeniti na svakodnevni život. Digitalne inovacije mogu učiniti muzeje pristupačnim i angažovanim, pomažući publici da razumije složene i nijansiranije koncepte.

• Moć izgradnje zajednice kroz obrazovanje:

Кroz muzejske zbirke i programe. Podržavanjem demokratskih vrijednosti i pružanjem cjeloživotnog učenja muzeji doprinose izgradnji informiranog i angažovanog civilnog društva.