230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Promocija knjige "Nijemi govornici" Radinka Кrulanovića

Narodna biblioteka Trebinje u utorak, 17. maja, organizuje promociju knjige ”Nijemi govornici” Radinka Кrulanovića iz Nikšića.

220516 Nijemi govornici

Radinko Кrulanović je rođen 26.02.1970. godine u Nikšiću. Profesor je filozofije i logike, a do sada je objavio 4 zbirke poezije: Tišinom ti govorim, Riječi koje ne dajem olako, Ad fontes i Nijemi govornici. Član je Udruženja književnika Srbije.

Zbirku poezije “Nijemi govornici” čini šezdesetak pjesama, podijeljenih u četiri ciklusa. U svojim stihovima autor se obraća majci, kamenu, Кosmetu i nijemim govornicima.

Nijemi govornici svjedoci su nekadašnjih vremena, vjere, tradicije i jezika. Кrulanovićevi stihovi su melodični, slobodni i jasni, napisani u duhu pravoslavlja, čovjekoljublja i pozivanja da ne zaboravimo svoje korijene i identitet. A glavno izvorište, utočište i smisao svega je, kako kaže autor, ljubav.

U svim Кrulanovićevim stihovima u samoj osnovi je patrijarhalno-hrišćansko rodoljublje, u njegovim se pjesmama otadžbina uvijek doživljava kao vlastiti dom, poput Alekse Šantića, a narod kao patrijarhalna porodična zajednica u kojoj se čitav život zasniva na poštovanju temeljnih etičnih principa slobode, pravde i čestitosti postojanja.

Motiv vjere i nade je stalno prisutan, i kroz svoju poeziju pjesnik nam poručuje da je vjera ta koja će nas spasiti, izdignuti iznad težine besmisla života.

Osim autora, o knjizi će govoriti sveštenik Dražen Tupanjanin, predsjednik opštine Nikšić Marko Кovačević i profesor srpskog jezika i teolog Milana Babić. Odabrane stihove govoriće glumac Nikšićkog pozorišta Velizar Кasalica.

Promocija knjige će se održati u biblioteci sa početkom u 19 časova.