230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba skulptura Miodraga Miše Perića

U galeriji Кulturnog centra Trebinje, u petak, 17. juna u 20 časova biće otvorena izložba skulptura Miodraga Miše Perića, akademskog vajara iz Novog Sada.

220614 Peric Plaka

Skulpture Miodraga Perića najčešće su izvedene od drveta, u kombinaciji sa kožom, krznom ili metalom.

Кako kaže Dragana Garić Jovičić, kustos i istoričar umjetnosti, ovaj vajar do te mjere superiorno vlada drvetom da može u ovom plemenitom materijalu da postigne iluziju mekoće životinjskog krzna, ljudske kože ili patinu bronze, te otuda njegove skulpture kao da pozivaju posmatrače da ih dodirnu i uspostave taktilnu vezu, pomalo zaboravljenu u ovoj postkorona epohi.

"Veliko zanatsko iskustvo čuči iza tih njegovih radova u drvetu, ali ga taj siguran teren ne sprečava da istražuje i eksperimentiše i u drugim neskulptorskim materijalima. Tako je uspeo da odbačene kože iguane sa lokalnog buvljaka obradi i pretvori u vredan umetnički materijal. Danas neka od tih kožnih remek dela krase prestižne umetničke kolekcije u zemlji i svetu. Posebno je zanimnjiv njegov rad Squirtgun, iz ciklusa Nedozvoljeni prtljag, koji deluje kao da je pištolj od nekog čvršćeg materijala, a ustvari je lak i u potpunosti od kože. Velika čast za ovog umetnika je činjenica da je ta njegova skulptura otkupljena za Grčku i da je kao eksponat predstavljala Srbiju na izložbi povodom 100 godina proboja Solunskog fronta u muzeju na Кrfu", kaže između ostalog Dragana Garić Jovičić kustos Perićeve izložbe koju će trebinjska publika moći da pogleda do 2. jula 2022. godine.

Miodrag Perić je rođen 1971. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu - Odsjek vajarstvo. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, EAA European Artists Assocation, Esen Njamačka. Umjetnički je direktor i pokretač prvog vajarskog simpozijuma u Novom Sadu IN VIVO.

Do sada je imao više samostalni izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložbu skulptura Miodraga Perića organizuje Кulturni centar Trebinje.