170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba Poklon - zbirka Željka Opačka "Bunt i sloboda"

Izložba Poklon - zbirka Željka Opačka „Bunt i sloboda”, izložbeni projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, biće otvorena u Muzeju Hercegovine u Trebinju 23. juna 2022. godine u 20 časova, čime se nastavlja dosadašnja uspješna saradnja između ove dvije institucije.

220622 opacak

Poklon-zbirku je umjetnik Željko Opačak darovao Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske povodom obilježavanja pedesetogodišnjeg jubileja ove institucije 2021. godine, sa željom da se kao cjelina trajno čuvaju u gradu u kojem je rođen, gdje je proveo mladost i prve decenije svoga umjetničkog stvaranja, a koji je prije trideset godina napustio zbog preseljenja u Sloveniju. Poklonjena djela bila su dio privatne umjetnikove kolekcije i većinom nisu bila izlagana, a zbirka je prvi put kao cjelina prikazana javnosti izložbom u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske krajem 2021. godine.

Izložbom će biti predstavljen dio obimne Poklon-zbirke Željka Opačka koja obuhvata 1533 djela, nastalih tokom '80-ih godina XX vijeka, a sastoji se od 106 slika (ulja na platnu i akrilika na platnu, tekstilu i lesonitu), 1302 crteža (kombinovanih tehnika na papiru), 45 kolaža, 4 pastela i 76 grafika.
Izložba Poklon-zbirka Željka Opačka „Bunt i sloboda” koncipirana je kao prikaz autorovog opusa iz 80-ih godina HH vijeka i prati njegove razvojne faze, medijske tendencije i tematske preokupacije. Кustos izložbe je Žana Vukičević, viša kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

„Izložba obuhvata rani period Opačkovog dosadašnjeg plodnog stvaralaštva – od studentskih eksperimenata na početku osamdesetih, pa do formiranja specifičnog slikarskog jezika naglašene gestualnosti, fakturnosti i kolorita koji dolazi do izražaja sredinom decenije. Ona omogućava novi pogled na umjetničke pojave u Banjoj Luci tokom devete decenije prošlog vijeka, a po svojim idejnim i formalno-stilskim osobenostima može funkcionisati i kao dragocjen reprezent ukupne kulturne klime tog vremena, koju je obilježila izuzetna stvaralačka kreativnost i imaginacija, kao i izrazit medijski i lingvistički pluralizam. Izložba pruža i nesvakidašnji uvid u kontinuitet formiranja određene umjetničke ličnosti, obilježen vrlo intimnim procesom autorefleksije, kao i promišljanja autentične pozicije stvaraoca aktivnog u jednoj lokalnoj sredini u odnosu na umjetnička strujanja prisutna na tadašnjoj jugoslovenskoj kao i na internacionalnoj sceni, a najčešće označena terminima `nova slika` ili `nova predstava`.” (odlomak iz teksta Žane Vukičević u katalogu izložbe).

Željko Opačak rođen je 1962. godine u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (FLU) 1986. godine, gdje je završio i postdiplomske studije 1988. godine. Iste godine postao je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH), a 1989. godine član Udruženja likovnih umjetnika Slovenije (ZDSLU) i Društva likovnih umjetnika Celja (DLUC). Boravio je u Parizu na studijskom putovanju 1991. godine (Cité Internationale des Arts). Od 2005. do 2012. godine obavljao je funkciju predsjednika Društva likovnih umjetnika Celja. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad (priznanje ZDSLU za medije na Majskom salonu 2011. godine; nagrada „Dušan Simić“ za slikarstvo na Salonu DLUBL u Domu kulture u Banjoj Luci 1989. godine; nagrade FLU za najboljeg studenta 1982. i 1983. godine). Živi i radi u Sloveniji, gdje posljednjih trideset godina intenzivno stvara i izlaže, a angažovan je i na polju pedagoškog rada u gimnaziji, gdje predaje likovnu umjetnost sa istorijom umjetnosti i likovnu teoriju.Izložba će biti otvorena od 23. juna do 21. jula 2022. godine.