170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba "Posle antropocena" Anice Vučetić

Izložbom „Posle antropocena“ jedna od najpoznatijih video-umjetnica na srpskoj sceni Anica Vučetić predstavila se večeras trebinjskoj publici u galeriji Кulturnog centra.

220802 anica

Ivona Fregl, istoričar umjetnosti, kaže da se Anica Vučetić poziva na Junga, na njegov princip individuacije, proces u kojem čovjek stvara, angažovano kreira najbolju verziju sebe. Prema njenim riječima, namjera umjetnice bila je da publici prenese ideju da čovjek mora da se vrati svojim korjenima, odnosno, svojoj pravoj prirodi. Uzročno-posljedična veza između čovjeka i prirode, koju umjetnica istražuje u svojim radovima, na veoma umjetnički uspješan, ali očit način, data je kroz tri situacije:

„U radu 'Izvan fokusa' njena figura ovde je alter ego svih nas koji se fokusiramo na pogrešne stvari hoteći nešto da promenimo, a ne uspevamo da izađemo iz zatvora u kom se nalazimo jer ne možemo jasno da vidimo na šta se fokusiramo. Druga poruka, koju nosi rad 'Između svetova', jeste da svi mislimo da smo sigurni u svojim mikrokosmosima i ne vidimo očigledne znake upozorenja koji dolaze sa strane. I rad 'Posle antropocena', po kojem je cela izložba dobila naziv, a premijerno je prikazan ovde u galeriji Кulturnog centra Trebinje, upravo navodi posmatrača da vidi šta je to što je u životu bitno, što treba da čuvamo kao malo vode na dlanu, a ne da se gubimo u brzini života i jurnjavi za nebitnim stvarima“.

Dodaje da Anica Vučetić pomiče naš fokus sa nebitnog na bitno, odnosno, sa efermernog na ono što je vječno i smatra da će se njene poruke duboko urezati i ostaviti traga na posmatrače, te da će ih navesti da razmišljaju o tome šta promijeniti u svom životu kako bi bolje živjeli. KC Trebinje